Gross pricestoval do USA: Kongresmani kritizujú Obamu za rozhodnutia o Kube

NETKY.SK • 17 December 2014, 18:23 • 2 min
Gross pricestoval do USA: Kongresmani kritizujú Obamu za rozhodnutia o Kube

WASHINGTON - Americký humanitárny pracovník Alan Gross pricestoval dnes do Spojených štátov po tom, ako ho po piatich rokoch prepustili z väzenia na Kube. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Grossa priviezli v sprievode troch amerických kongresmanov na Andrewsovu leteckú základňu pri Washingtone. Zábery televízie MSNBC zachytávajú, ako vychádza z lietadla a ako ho víta dav ľudí.
     

Rokovania o prepustení Grossa, ktorému sa podľa rodiny v kubánskom väzení značne zhoršil zdravotný stav, trvali asi rok a bol do nich významne zapojený Vatikán, uviedol americký senátor Richard Durbin. V telefonáte pre Reuters z Andrewsovej základne tiež uviedol, že správa o plánovanom prepustení Grossa, o ktorom ho informoval Biely dom ešte v utorok večer, ho veľmi potešila.
     

Správy o prepustení Grossa výmenou za kubánskych tajných agentov i zmene politiky USA voči Kube, ktorú má dnes oficiálne oznámiť prezident Barack Obama, sa však rýchlo stretli s kritikou niektorých kongresmanov.
     

Robert Menendez, doterajší predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, Obamove kroky v súvislosti s Kubou odsúdil s tým, že "ospravedlňujú brutálne správanie kubánskej vlády". Výmena Grossa za "odsúdených zločincov" z Kuby je "krajne nebezpečným precedensom", uviedol demokratický politik.
     

Republikánsky senátor Marco Rubio, ktorý má rovnako ako Menendez kubánsky pôvod, hovoril podobne o nebezpečnom precedense, ktorý "stanovuje cenu za Američanov v zahraničí". Rubio, možný uchádzač o post prezidenta v roku 2016, zdôraznil, že Kongres zrejme nepodporí zrušenie embarga voči Číne. Sám sa podľa vlastných slov bude usilovať o zablokovanie rozhodnutia Obamu nastúpiť na cestu normalizácie vzťahov v kubánskou vládou, ktoré označil za "nevysvetliteľné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies