Grónsky ostrov zasiahla vlna cunami

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 18:53 • 2 min
Grónsky ostrov zasiahla vlna cunami

NUUK - Najmenej štyria obyvatelia grónskeho ostrova Nuugatsiaq sú nezvestní po tom, ako ho zasiahla v noci na dnes morská vlna vyvolaná zemetrasením. Podľa predbežných údajov utrpelo sedem osôb zranenia, prípadné obete na životoch však zatiaľ nie sú hlásené.

slovakia

left justify in out

Na uvedenom ostrove pri západnom pobreží Grónska žije iba niečo vyše 100 ľudí. Miestna polícia vyhlásila, že 78 obyvateľov sa podarilo presunúť do bezpečia, ďalších 23 však nebolo zatiaľ možné kontaktovať. Tieto osoby nie sú zaraďované medzi nezvestných, keďže môžu loviť ryby na mori alebo sa zdržiavať v iných častiach Grónska.

 

O štyroch nezvestných obyvateľoch má polícia informáciu, že sa nachádzali v jednej z budov na ostrove. Celkove bolo poškodených alebo zničených 11 budov vrátane ostrovnej elektrárne. Vlna cunami vznikla po zemetrasení s magnitúdou 4,0 a ohniskom ležiacim približne 30 kilometrov severne od ostrova Nuugaatsiaq, uviedla tlačová agentúra Ritzau s odvolaním sa dánsky seizmologický inštitút GEUS. 

 

Záplavy pobrežných území hlásili aj z iných častí Grónska, podľa hovorcu polície v hlavnom meste Nuuk však nie je známe, že by niekto utrpel zranenia. Riedko obývaný ostrov Grónsko, väčšinou pokrytý ľadom, má 57.000 obyvateľov. Je súčasťou Dánska, ale má autonómiu s vlastným parlamentom nazývaným Landsting. Grónsko geograficky patrí k Severnej Amerike, hoci historicky, politicky a ekonomicky je silne prepojené s Európou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona