Gróf Móric Pálfi priniesol na smolenické panstvo pokrok

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 10:50 • 2 min
Gróf Móric Pálfi priniesol na smolenické panstvo pokrok

Gróf Móric Pálfi priniesol na smolenické panstvo pokrok - Kultúra Na grófa Mórica Pálfiho, významného člena známeho šľachtického rodu, si chcú pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia spomenúť v Smoleniciach.

slovakia

left justify in out

img

Na grófa Mórica Pálfiho, významného člena známeho šľachtického rodu, si chcú pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia spomenúť v Smoleniciach. Občianske združenia (OZ) Červenokamenské panstvo a Naše Smolenice v spolupráci s miestnym farským úradom pripravili na nedeľu 29. júla na 15. h pietny akt pri pálfiovskej hrobke na cintoríne, mieste posledného odpočinku grófa Mórica. 
      Po ňom pozývajú organizátori do kultúrneho domu na diskusiu o smolenických Pálfiovcoch s autormi knihy Koniec starých čias. Poslední Pálfiovci na hrade Červený Kameň 1848-1948 Ivanou Janáčkovou, Danielom Hupkom a Jozefom Tihányim. 
      Gróf Móric Pálfi z Erdődu sa narodil 12. júla 1812 na hrade Červený Kameň ako najmladšie dieťa a druhorodený syn cisárskeho komorníka grófa Františka Pálfiho a jeho manželky Jozefíny. Na základe jeho vojenského a politického pôsobenia je považovaný za prominentného predstaviteľa červenokamenskej línie staršej vetvy pálfiovského rodu v 19. storočí. Od mladosti sa prejavoval ako konzervatívne zmýšľajúci aristokrat a neoblomný stúpenec panovníckeho domu Habsburgovcov. IOkrem iného bol uhorským miestodržiteľom, v roku 1962 povolil založenie Matice slovenskej. V armáde, v ktorej mal výsadný vplyv cisár František Jozef I., dosiahol hodnosť podmaršala a stal sa vlastníkom dvoch husárskych plukov. 
      Ako TASR informovala členka OZ Naše Smolenice Ivana Janáčková, do Smoleníc sa Móric Pálfi aj s rodinou nasťahoval asi v roku 1867 po ukončení aktívneho účinkovania v politike a usadil sa v kaštieli v strede obce. Začal sa venovať hospodáreniu na svojich majetkoch, ktoré sa snažil zveľadiť. V oblasti hospodárenia prijímal najnovšie metódy a poznatky uvedomujúc si ich dôležitosť a nezastupiteľnosť v novej spoločenskej situácii po zrušení poddanstva v roku 1848. Kládol napríklad dôraz na udržiavanie dostatočného počtu vysokej zveri, venoval sa rybnikárstvu - zakladal nádrže a umelé liahne rýb, kde sa chovali pstruhy a kapry. Venoval sa aj chovu čistokrvných koní. V oblasti poľnohospodárskej výroby zaviedol na smolenickom veľkostatku namiesto ručných cepov používanie ručne poháňaných mláťačiek a potom mláťačky ťahané koňmi a dobytkom, neskôr parné mláťačky. Na svojom veľkostatku poskytoval prácu množstvu ľudí zo Smoleníc a okolia. Bol patrónom smolenického farského kostola, v 60. rokoch 19. storočia financoval výmenu starého hlavného oltára za nový v neogotickom duchu.
      Vďaka nemu sa začala stavba dnešného Smolenického zámku, pristúpil k obnove ruín starého Smolenického hradu, zastrešili sa všetky bašty a opravila obvodová hradba. O súčasnú podobu zámku sa zaslúžil až jeho syn Jozef, ktorý pokračoval v jeho šľapajach. Móric Pálfi zomrel 14. septembra 1897 v Kaltenleutgebene v Dolnom Rakúsku, neďaleko Viedne. Jeho telo bolo prevezené do Smoleníc a pochované po boku manželky, ktorá skonala o tri roky skôr.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies