Grilovať sa dá aj v zlom počasí

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:11 • 2 min
Grilovať sa dá aj v zlom počasí

Grilovať sa dá aj v zlom počasí

slovakia

left justify in out

img

Letnú grilovačku si môžu dopriať aj tí, ktorí nemajú k dispozícii záhradu či terasu. Na grilovanie totiž možno využiť nielen klasický záhradný, ale aj elektrický gril, ktorý umožňuje grilovanie vonku, ale aj v kuchyni alebo na balkóne. "Takmer všetky elektrické grily umožňujú grilovanie v exteriéri, vyžadujú si len elektrickú prípojku a z hľadiska bezpečnosti ochranu pred kontaktom s dažďom. Niektoré grily majú kryty," vysvetlil pre TASR vedúci oddelenia bielej techniky NAY Martin Hlavaj.
      Prílišnému dymeniu sa možno vyhnúť najmä udržiavaním grilu čistého počas celej grilovačky. "Nezáleží na tom, či sa griluje na voľnom ohni alebo na pahrebe, treba dávať pozor, aby tuk nestekal, vtedy sa mäso nepripáli a tiež menej dymí,"  povedal pre TASR šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Martin Kovarský. Poukázal na to, že podľa typu grilu, či už s mriežkou, platňou alebo lávovým kameňom, je vhodné po kvapkách potierať olejom gril aj mäso, ktoré takto získa "jemnú prevoňanú" príchuť. Olej totiž funguje ako zvlhčovadlo, treba však dávať pozor, aby sa nepripálil.
      Najľahšie sa griluje kuracie mäso a ryby, tie majú jemnú štruktúru a sú hotové v priebehu niekoľkých minút. "Bravčové a hovädzie mäso vyžaduje dlhšiu dobu grilovania, pretože jeho tkanivo je pevnejšie. Mäso sa prepečie približne za 15 až 20 minút. Ak ho chcete marinovať, nechajte ho ležať v náleve približne 24 hodín. Omáčky radšej nepoužívať, v zelenine sa nachádza cukor, ktorý teplom karamelizuje a mohol by prihorieť," radí šéfkuchár.
      Aj zelenina, ovocie a syry sa grilujú len niekoľko minút. Kovarský ich odporúča v prirodzenom stave, bez pridávania marinád, aby sa zvýraznila ich "pravá" chuť s nádychom údenej vône, prípadne ho možno jemne potrieť pestom. "Zeleninu potrite troškou oleja a na záver posypte nastrúhaným syrom, ktorý sa na nej mierne roztečie. Na ovocí sa grilovaním vytvorí tenká vrstva karamelu, výborne chutí s javorovým sirupom. Najvhodnejšie syry sú s tvrdým povrchom a mäkkým vnútrom. Možno ich posypať napríklad drobnými čili papričkami,“ zhrnul.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies