Grilliada bude na väčšej ploche a potrvá tri dni

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 06:57 • 2 min
Grilliada bude na väčšej ploche a potrvá tri dni

Grilliada bude na väčšej ploche a potrvá tri dni

slovakia

left justify in out

img

Banská Bystrica sa už o pár týždňov stane dejiskom gastronomického festivalu Grilliada (18.-20. mája). Podľa Romana Neradného z mestskej agentúry VISIT BB, ktorá je organizátorom podujatia, očakávajú viac návštevníkov ako pred rokom, kedy sa konal uvádzací ročník, odhadujú ich na 15.000 – 20.000. Ako dnes uviedol na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, oproti vlaňajšku bude Grilliada na väčšej ploche - Námestí slobody, tiež ju predĺžili - na tri dni. Na rozšírenie a zatraktívnenie akcie organizátorov podnietil minuloročný pozitívny ohlas návštevníkov.
      Organizátori podľa Neradného tiež očakávajú, že sa posunutie latka kvality banskobystrických reštaurácií a reštaurácií v regióne. "Chceme, aby sa odprezentovali, aby ponúkli potenciálnym návštevníkom mesta nejaké konkrétne posolstvo, pretože my sme zmenili ten termín Grilliady aj kvôli tomu, že otvárame letnú sezónu, grilovaciu sezónu," pokračoval Neradný. Cieľom vlaňajšieho uvádzacieho ročníka, ktorý bol v októbri, bolo vybudovať lokálny produkt mesta, ktorým sa stalo grilované rebierko.
      Každý deň podujatia má priniesť príťažlivý program, súťaže a zaujímavú prezentačnú šou. V piatok 18. mája sa uskutočnia II. METRO Majstrovstvá SR vo filetovaní čerstvého lososa. V sobotu 19. mája budú reštaurácie súťažiť v kategórii grilované banskobystrické rebierko a v kategórii baranina a jahňacina. Hodnotiť bude odborná porota zložená z najznámejších slovenských šéfkuchárov. V závere dňa vyhlásia v každej z kategórií Šampióna Grilliady. Garantmi podujatia sú špičkoví šéfkuchári Jaroslav Žídek a Vojtech Artz.
      Jedlá, nápoje a ďalšie produkty si budú môcť návštevníci zakúpiť v špeciálnej festivalovej mene – grillošoch, ktoré budú k dispozícii v označených pokladniciach priamo v areáli festivalu. Grilloše sa budú predávať len vo forme grillošových kariet, ktoré obsahujú päť kupónov. Súčasťou každej grillošovej karty je aj hlasovací lístok, ktorým môže verejnosť odovzdať hlas najobľúbenejšej reštaurácii. Vstup do grillarény bude pre návštevníkov zdarma.
      Víziou primátora mesta Petra Gogolu je vybudovať z Banskej Bystrice významné centrum cestovného ruchu. "Keď sme sa rozprávali a radili o tom, akými krokmi môžeme dospieť k takémuto ambicióznemu cieľu, povedali sme si, že do mesta by sme mali priniesť niečo nové, niečo, čo dosiaľ Bystrica nemala. A keďže poznáme ľudové príslovie, že láska ide cez žalúdok, rozhodli sme sa, že to bude gastronomický festival," uviedol Gogola. Verí, že mu Grilliada pomôže presvedčiť podnikateľov v meste, že ak sa spoločne zjednotia okolo vízie rozvoja cestovného ruchu ako potenciálneho motora ekonomického rozvoja a vytvárania pracovných príležitostí, tak sú na najlepšej ceste k úspechu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona