Grendel: Bratislava platí SBS-ku bossa sýkorovcov

NETKY.SK • 22 Január 2016, 09:22 • 2 min
Grendel: Bratislava platí SBS-ku bossa sýkorovcov

BRATISLAVA – Hlavné mesto už deväť rokov posiela peniaze SBS-ke, ktorú založil František Borbély, považovaný za jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Poukázal na to poslanec mestského zastupiteľstva Gábor Grendel (NOVA). Zmluvu s SBS-kou, ktorá dnes berie od mesta za stráženie troch objektov 8000 eur mesačne, chce nechať Grendel vypovedať.

slovakia

left justify in out

Borbélyho súdili zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny, za drogovú trestnú činnosť i za hrubý nátlak. Dnes si odpykáva sedemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia.

Jeden z bossov sýkorovcov podniká v oblasti služieb. Jeho firmy prevádzkujú herne, reštaurácie, pivárne či kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB (Detektívna kancelária Františka Borbélyho). Jej spoločníkom bol podľa Grendela Borbély až do februára 2008. "Dodnes ju vlastnia a riadia jemu blízki ľudia," podotkol.

 

Práve s DKFB uzavrel v roku 2007 zmluvu ešte bývalý primátor Andrej Ďurkovský, a to na štyri roky, pokračuje Grendel. "Vďaka dodatkom však platí dodnes," dodal poslanec s tým, že poslednýkrát ju v roku 2013 predĺžil exprimátor Milan Ftáčnik.

 

"Po prvý raz však už nie na dobu určitú, na ďalší jeden rok, ako pri predchádzajúcich dodatkoch, ale do uzavretia novej zmluvy s víťazom verejného obstarávania na poskytovanie strážnej služby. Lenže žiadne nové verejné obstarávanie na magistráte vyhlásené nebolo," dodal poslanec.

 

Počas deviatich rokov sa podľa Grendela menila nielen doba trvania zmluvy, ale aj jej obsah a výška platieb. "Dnes stráži DKFB tri objekty hlavného mesta - bývalé areály technických služieb na Bajzovej a na Technickej a bývalú základnú školu na Plickovej ulici. Dohromady za to fakturuje takmer 8000 eur mesačne, teda necelých 94.000 eur ročne," vyčíslil Grendel.

 

Na februárovom rokovaní zastupiteľstva sa tak poslanec chystá požiadať primátora Iva Nesrovnala, aby mesto podniklo kroky na vypovedanie tejto zmluvy. "Zároveň podám podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, pretože mám vážne pochybnosti, či opakované predĺženie pôvodnej zmluvy nebolo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní," uviedol Grendel pre TASR.

 

Poslanec navrhuje, aby sa buď vysúťažila nová bezpečnostná služba alebo sa stráženia objektov ujala mestská polícia. "Za 8000 eur mesačne by vedela zaplatiť osem nových mestských policajtov, ktorí by okrem stráženia troch nehnuteľností nepochybne stíhali plniť aj iné úlohy," myslí si Grendel.

 

Ani na jednej budove dnes tiež podľa poslanca nie je nápis, že ju niekto stráži. "Objekt na Bajzovej je roky uzavretý a chátra. SBS-károv tam široko-ďaleko nikto nevidel. Podobne je to na Plickovej. Iba na Technickej sedí pri vchode vrátnik," dodal Grendel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies