Greksa s Valachovou chcú zrušiť volebné obálky

NETKY.SK • 26 August 2014, 11:04 • 2 min
Greksa s Valachovou chcú zrušiť volebné obálky

BRATISLAVA - Poslankyňa mestského zastupiteľstva v Senci Martina Valachová a poslanec mestského zastupiteľstva v Bratislave Marian Greksa chcú zrušiť volebné obálky pri najbližších novembrových komunálnych voľbách. Nezávislá kandidátka na primátorku Senca a nezávislý kandidát na starostu bratislavskej Petržalky to povedali dnes na tlačovej besede s tým, že chcú takýmto spôsobom predísť podvodom.

slovakia

left justify in out

"Navrhujeme spôsob, ako predísť podvodom pri voľbách takzvaným vláčikom, keď volič vhodí do urny prázdnu obálku a následne sú zneužité kandidačné listiny," povedal Greksa a dodal, že zrušením obálok by sa podvodom zabránilo a navyše by takto štát ušetril na obálkach státisíce eur. Komunálni poslanci navrhujú tiež, aby kandidačné listiny mali na zadnej strane pečiatku. Občan by tak vhadzoval listiny pred komisiou, ktorá by pečiatky videla. Tajnosť voľby by mala byť dodržaná preložením listiny na polovicu. Poslanci pošlú otvorený list premiérovi, ministrovi vnútra a poslancom NR SR so žiadosťou, aby v zrýchlenom legislatívnom konaní zapracovali tento návrh už pred novembrovými komunálnymi voľbami. 

 

Takzvaný vláčik je označenie volebného podvodu, pri ktorom si kandidát na poslanca či starostu nájde ľudí, ktorí si chcú zarobiť. Prvý občan príde do volebnej miestnosti, kde hodí do urny prázdnu obálku a pod kabátom vynesie kandidačné listiny. Tie vyplnia spolupracovníci kandidáta vonku. Ďalší prichádzajúci občan ich hodí do urny a opäť vynesie prázdne listiny von na vyplnenie. Novembrové komunálne voľby budú stáť približne 9,89 milióna eur. Predseda parlamentu Pavol Paška rozhodol 7. júla, že starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev obcí a miest budeme voliť v sobotu 15. novembra. Hlasovať sa bude od 7:00 do 20:00. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies