Grékom uvoľnia 8,5 miliardy eur: Dohodli sa na tom ministri financií EÚ

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 06:18 • 2 min
Grékom uvoľnia 8,5 miliardy eur: Dohodli sa na tom ministri financií EÚ

LUXEMBURG - Ministri financií členských štátov eurozóny sa dohodli, že Grécko dostane dlhoočakávanú tranžu úveru, ktorá krajine umožní na budúci mesiac splatiť vysoký dlh a vyhnúť sa novej kríze.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, dohodli sa na uvoľnení tranže úveru v celkovej hodnote 8,5 miliardy eur. To je podstatne väčšia suma než 7 miliárd eur, čo je hodnota dlhu, ktorý Atény musia v júli splatiť.

 

Okrem toho sa ministri financií členských štátov eurozóny dohodli predbežne na ďalších opatreniach, ktoré by mali viesť k zmierneniu gréckeho dlhu. Konkrétne kroky ale budú známe až po ukončení súčasného záchranného programu, teda v polovici budúceho roka, pričom podmienkou je jeho úspešné dokončenie. Jedným z opatrení by malo byť predĺženie splatnosti dlhopisov.

 

Grécky dlh dosahuje v súčasnosti okolo 180 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo znamená najvyšší dlh v rámci celej Európy.

 

Ako Dijsselbloem dodal, veritelia dospeli k dohode "vo všetkých otázkach". Medzi nimi aj v otázke účasti Medzinárodného menového fondu (MMF) na pomoci Grécku. Ten by sa mal k pomoci pripojiť, a to poskytnutím pohotovostného úveru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies