Greipel vyhral etapu, Sagan na 5. mieste

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 17:35 • 2 min
Greipel vyhral etapu, Sagan na 5. mieste

REIMS - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval vo štvrtkovej 6. etape pretekov Tour de France, ktorá viedla z Arrasu do Reims a merala 194 km, v šprinte pelotónu na 5. mieste.

slovakia

left justify in out

Víťazom etapy sa stal Nemec André Greipel, ktorý tento rok dosiahol prvý triumf. Žltý dres vedúceho muža si udržal naďalej Talian Vincenzo Nibali, ktorý vedie s náskokom dvoch sekúnd pred tímovým kolegom z Astany Dánom Jakobom Fuglsangom. Tretí je Peter Sagan s mankom 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný jazdec tímu Cannondale si naďalej udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže a je aj držiteľom bieleho trička pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V hodnotení bodovacej súťaže vedie Sagan pred Bryanom Coquardom o 80 bodov. Druhý slovenský cyklista Peter Velits finišoval v pelotóne na 27. mieste a celkovo mu už patrí 20. priečka. 

 

Štvrtková etapa mala jednoduchý profil. Na pretekárov počas 194 km čakali len dve horské prémie najnižšej štvrtej kategórie. Po stredajšej divočine na pavé tentoraz balík trocha oddychoval. Už krátko po štarte unikla štvorica Tom Leezer (Belkin), Luis Maté (Cofidis), Jérome Pineau (IAM) a Arnaud Gérard (Bretagne-Séché) a rýchlo si vypracovala vyše štvorminútový náskok. Pelotón ju nemal dôvod veľmi stíhať, keďže najvyššie bol v celkovom hodnotení Pineau s odstupom 22:09 min. Postupne však pelotón zrýchlil, na jeho čele bol aktívny tím Giant-Shimano. Cyklisti prechádzali okolo cintorína v Chauny, kde sú pochovaní vojaci z prvej svetovej vojny. Bola v tom trochu aj symbolika, 100 rokov po začiatku konfliktu delilo pelotón od cieľa 100 km. Jazdcov opäť kropil dážď a fúkal vietor. Na rýchlostnej prémii na 119. km sa ukázal tím Cannondale a Peter Sagan si za 6. miesto pripísal ďalších desať bodov do súťaže o zelený dres. 

 

Krátko po šprinte spadol aj Peter Sagan a oškrel si ľavý bok, ale dokázal sa vrátiť bez problémov do pelotónu, aj keď sa najmä Omega Pharma-Quick Step pokúšala roztrhať balík. Záver etapy sledoval zo sprievodného vozidla aj francúzsky prezident Francois Hollande. Vzhľadom na silný vietor bolo tempo pomerne svižné. Vedúca štvorčlenná skupina sa rozpadla 19 km pred cieľom po skoro 170 km dlhom úniku. Vzdoroval iba Luis Maté, ale záverečných 12 km už išiel pelotón pohromade a jazdci si chystali pozície na záverečný šprint, do ktorého pre defekt nezasiahol Marcel Kittel. Sagan sa snažil v závere bojovať o prvenstvo, ale zavreli ho súperi a napokon sa musel uspokojiť s 5. priečkou. 

 

"Bol to nervózny deň, chceli sme sa držať vpredu a to sa nám darilo. Ďakujem tímovým kolegom, ktorí najmä v záverečných kilometroch odviedli dobrú prácu, keďže fúkal bočný vietor. Dvestopäťdesiat metrov pred cieľom som si povedal, že čo sa má stať, sa stane. Nastúpil som a zvládol som vyhrať. Tento úspech je dobrý aj pre môju sebadôveru. Náš tím odviedol dobrú prácu a podľa mňa som si víťazstvo zaslúžil," povedal v prvej televíznej reakcii Greipel. 

 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France: 
6. etapa (Arras - Reims, 194 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 4:11:39 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 3. Samuel Dumoulin (Fr.) Ag2R La Mondiale, 4. Mark Renshaw (Aus.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Peter Sagan (SR) Cannondale, 6. Romain Feillu (Fr.) Bretagne Seche Environment, 7. Tom Veelers (Hol.) Giant-Shimano, 8. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 9. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 10. Sylvain Chavanel (Fr.) IAM, ... 27. Peter Velits (SR) BMC všetci čas ako víťaz 

 

Celkové poradie: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 24:38:25 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +2 s, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale +44, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick Step +50, 5. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory +1:17, 6. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Lotto Belisol +1:45, 7. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Belisol +1:45, 8. Richie Porte (Aus.) Sky +1:54, 9. Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp +2:05, 10. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +2:11, ... 20. Peter Velits (SR) BMC Racing +2:44 

 

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 217 bodov, 2. Coquard (Fr.) 137, 3. Kittel (Nem.) 135 
Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Lemoine 6 bodov, 2. Kadri (obaja Nem.) 5, 3. Voigt 4 
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 24:39:09 h, 2. Kwiatkowski (Poľ.) +6 s, 3. Dumoulin (Fr.) +1:41




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona