Gregor III.: Arbaský svet by sa mal zjednotiť, Európa integrovať utečencov

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 12:58 • 2 min
Gregor III.: Arbaský svet by sa mal zjednotiť, Európa integrovať utečencov

BRATISLAVA - Arabský svet by sa mal zjednotiť a tým odpovedať na vytvorenie Islamského štátu. Európa by zas mala integrovať utečencov z Blízkeho východu.

slovakia

left justify in out

Kríza na Blízkom východe totiž nie je len tamojšou krízou, ale aj krízou Európy a celého sveta. Myslí si to patriarcha melchitskej gréckokatolíckej cirkvi Gregor III., ktorý je na návšteve Slovenska.
     

Islamský štát podľa patriarchu vznikol záhadným spôsobom. "Vznik Islamského štátu vnímame ako primitívny, barbarský útok proti ľudskosti," vyhlásil dnes v parlamente, kde sa stretol aj s podpredsedom Národnej rady SR Jánom Figeľom. Gregor III. tvrdí, že samotná kríza na Blízkom východe nie je lokálna kríza. "Je to celosvetová kríza. Je krízou samotnej Európy, spolunažívania medzi bratmi," povedal.
     

Patriarcha poďakoval Slovensku za záujem a zdôraznil potrebu zjednotenia arabského sveta. "Toto je dôležité nielen pre všetky zložky arabskej spoločnosti, ale aj pre Európu," poznamenal. Európa by zas podľa neho mala zabezpečiť integráciu tých, ktorí sa uchýlili do jej štruktúr. "Aby Arabi a Moslimovia videli, čo robia kresťania v záujme ich bezpečnosti a rozvoja," vyhlásil Gregor III.
     

Ján Figeľ (KDH) poukázal na rozmanitosť v Európe. "Jednota je možná a potrebná na báze rozmanitosti. Rozmanitosť, ktorá je v Európe vyjadrením spolupráce, je potrebná aj v arabskom svete," zdôraznil. Konflikt na blízkom východe je podľa jeho slov pozvaním k civilizovanosti. "Nie k prehlbovaniu zrážky, ale k prehlbovaniu dialógu medzi kultúrami. K eliminovaniu priestoru pre fanatizmus," uzavrel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies