Greenstock: USA tlačili Britániu do irackej vojny príliš skoro

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 13:38 • 2 min
Greenstock: USA tlačili Britániu do irackej vojny príliš skoro

LONDÝN - Spojené štáty tlačili Britániu do vojenskej akcie v Iraku "príliš skoro", vyhlásil dnes bývalý britský veľvyslanec pri OSN Jeremy Greenstock v reakcii na správu britskej vyšetrovacej komisie ohľadom zákulisia irackej vojny. Píše o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa dlho očakávanej správy, zverejnenej v stredu, britský expremiér Tony Blair zveličoval hrozbu, ktorú mal predstavovať iracký diktátor Saddám Husajn pre svetový mier. V správe, ktorej príprava trvala sedem rokov, sa ďalej uvádza, že vojenská operácia v Iraku nebola jedinou poslednou možnosťou.


Greenstock, ktorý pôsobil ako britský veľvyslanec pri OSN v roku 2003, keď uvedený konflikt vypukol, tvrdí, že Blair chcel, aby bola medzinárodná intervencia v Iraku krytá rezolúciou OSN, poprední americkí činitelia však považovali toto opatrenie za "stratu času", zdôrazňuje BBC.


Greenstock sa domnieva, že by bolo bývalo "oveľa bezpečnejšie" poskytnúť zbrojným inšpektorom v Iraku ďalších šesť mesiacov na vykonanie úloh. "Ja, britskí občania, ako aj britský premiér v danom čase cítili, že Američania nás tlačili do vojenskej akcie príliš skoro," dodal.


Predseda vyšetrovacej komisie pre irackú vojnu John Chilcot dospel v správe k záveru, že Blair vyslal do bojov zle pripravené jednotky a disponoval "úplne nedostatočnými" plánmi pre riešenie dôsledkov tohto kroku. Chilcot kritizoval aj tajné služby za poskytnutie nepresných údajov.


Podľa jeho slov tiež ani neuvažovali o tom, že "Irak už nemusí mať chemické, biologické alebo jadrové zbrane", ako sa to napokon ukázalo. Chilcot však zdôraznil, že jeho vyšetrovanie nebolo súdom a nebude preto vynášať verdikt v otázke toho, či bol vojenský zásah v Iraku legálny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies