Greenpeace zverejnili fotografie vlani objaveného Amazonského útesu, má sa tam ťažiť ropa

NETKY.SK • 30 Január 2017, 13:22 • 2 min
Greenpeace zverejnili fotografie vlani objaveného Amazonského útesu, má sa tam ťažiť ropa

BRATISLAVA - Predstavitelia organizácie Greenpeace zverejnili prvé fotografie podmorského útesu, ktorý vlani objavili brazílski vedci pri ústí rieky Amazon do Atlantického oceánu. Zábery zverejnili aj s cieľom poukázať na to, že v tejto oblasti možno čoskoro začnú ťažiť ropu, a preto žiadajú jeho ochranu.

slovakia

left justify in out

Amazonský útes má rozlohu 9500 kilometrov štvorcových, dĺžku takmer 1000 kilometrov a nachádza sa v hĺbke od 25 do 120 metrov. Tvoria ho koraly, hubky a červené riasy. Vedci v súčasnosti útes skúmajú, pričom zatiaľ z neho zmapovali iba päť percent.

 

“Tento útes je dôležitý z viacerých dôvodov, vrátane skutočnosti, že je jedinečný vzhľadom na dostupnosť svetla ako aj pre svoje fyzikálne a chemické vlastnosti. Má obrovský potenciál pre vznik nových druhov a taktiež je dôležitý pre miestnych obyvateľov, ktorí sa živia rybolovom,“ uviedol Nils Asp z Universidade Federal do Pará, ktorý je členom tímu skúmajúceho útes.

 

“Náš tím sa snaží lepšie pochopiť, ako tento ekosystém funguje. Chceme napríklad zistiť, ako pri takej nízkej intenzite svetla môže fungovať fotosyntéza,“ dodal Asp.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies