Greenpeace zverejnil čiernu listinu pesticídov, EÚ povoľuje stovky nebezpečných chemikálií

NETKY.SK • 9 August 2016, 14:57 • 2 min
Greenpeace zverejnil čiernu listinu pesticídov, EÚ povoľuje stovky nebezpečných chemikálií

BRATISLAVA - V Európskej únii sa používa 209 pesticídov, ktoré môžu predstavovať riziko pre ľudí alebo životné prostredie. Vyplýva to z čiernej listiny pesticídov v EÚ, ktorú vypracovala organizácia Greenpeace.

slovakia

left justify in out

Listina hodnotí všetky pesticídy autorizované Európskou úniou a ich vplyv na ľudí či životné prostredie, pričom má zároveň slúžiť ako nástroj pre politikov, spracovateľov potravín a obchodný sektor, aby odstránili používanie pesticídov s vysokou toxicitou. „Táto čierna listina má slúžiť ako prvý krok na minimalizovanie a neskôr nahradenie nebezpečných syntetických chemických pesticídov nechemickými ekologickými alternatívami,“ uviedla koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.


Zoznam analyzuje 520 pesticídnych látok povolených v Európskej únii a vyhodnocuje ich potenciálnu rizikovosť. Menuje pritom 111 pesticídov, ktoré by mala EÚ do budúcna zakázať alebo obmedziť. Takouto látkou je napríklad glyfozát, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala ako pravdepodobný karcinogén a ktorého licenciu Európska komisia nedávno predĺžila do konca roku 2017, alebo insekticíd abamektín, ktorý je toxický pre ľudí. Až 36 pesticídov klasifikuje Greenpeace ako vysoko rizikové. Medzi nimi je napríklad fungicíd kaptán, ktorý je karcinogénny, imunotoxický a tiež toxický pre ryby. Riešením podľa Nikodemovej nie je nahradiť jednu škodlivú látku inou.

 

„To sa deje v prípade doterajšieho obmedzenia používania troch neonikotínoidov, o ktorého predĺžení by sa malo na európskej úrovni rozhodovať na začiatku budúceho roka. Napriek tomu, že aj čiastočný zákaz je lepší ako nič, ukazuje sa, že vytvoril priestor pre intenzívnejšie používanie látky tiakloprid. Okrem toho, že je to takisto neonikotínoid, je aj hrozbou pre včely,“ konštatovala Nikodemová. Farmári, ktorí nahrádzajú používanie pesticídov inými metódami, by mali podľa nej mať väčšiu podporu zo strany politikov aj obchodníkov. "Ak chceme náš poľnohospodársky systém modernizovať smerom k trvalej udržateľnosti, musíme najnebezpečnejšie pesticídy dostať preč zo svojich tanierov a z polí čo najskôr," dodala.


Podľa štatistík spotreba pesticídov na Slovensku vzrástla v roku 2014 až na 5 000 ton napriek tomu, že ostatné členské štáty EÚ sa snažia pesticídy obmedzovať. Podľa Greenpeace si Slovensko nestanovilo ani žiadne merateľné a konkrétne ciele do budúcna, ako chce pesticídy obmedziť a ako sa chce závislosti od nich postupne zbaviť. Greenpeace Slovensko preto odštartovalo petíciu, v ktorej žiada, aby Slovensko obmedzilo najmä používanie neonikotínoidov z dôvodu podozrenia na ich jedovatosť pre voľné žijúce a chované včely.

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by malo obmedziť v budúcnosti aj ďalšie nebezpečné pesticídy, ktoré predstavujú riziko pre životné prostredie alebo pre ľudské zdravie. Žiada tiež, aby Slovensko nepovoľovalo výnimky na látky, ktoré sú na európskej úrovni zakázané, aby prepracovalo svoj Národný akčný plán na dosiahnutie udržateľného používania pesticídov a aby stanovilo konkrétne a merateľné ciele na riešenie našej závislosti od pesticídov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies