Greenpeace žiada vlády EÚ, aby v prípade GM plodín rozmýšľali cezhranične

NETKY.SK • 3 Október 2016, 15:08 • 2 min
Greenpeace žiada vlády EÚ, aby v prípade GM plodín rozmýšľali cezhranične

ŠTRASBURG - V Štrasburgu dnes zasadnú poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI), aby zaujal postoj voči návrhu Európskej komisie (EK) o schválení troch geneticky modifikovaných typov kukurice a bavlny.

slovakia

left justify in out

Environmentálna nezávislá organizácia Greenpeace niekoľko dní pred stretnutím europoslancov v Štrasburgu varovala, že exekutíva EÚ, rovnako ako aj niektoré členské štáty únie, sa už v najbližších týždňoch chystajú povoliť pestovanie dvoch odrôd geneticky modifikovanej (GM) kukurice - DuPont Pioneer 1507 a Syngenta Bt11.

 

Okrem toho by komisia a niektoré vlády mali obnoviť licenciu pre ďalšiu GM kukuricu - Monsanto MON810, ktorá je odolná voči škodlivému hmyzu a ktorá sa zatiaľ ako jediná geneticky upravená plodina, od roku 1998, pestuje v Európskej únii.   Ide o ďalší sporný bod v prepletenom vzťahu medzi európskymi pestovateľmi a obchodníkmi. Greenpeace upozornila, že povolenie by bolo platné iba v deviatich z 28 krajín EÚ a v troch regiónoch európskych federálnych štátov - v Anglicku v rámci Spojeného kráľovstva a vo Flámsku a Bruselskom regióne v rámci Belgicka.

 

Európska komisia dúfa, že vlády členských krajín EÚ budú akceptovať GM plodiny, ak nie sú pestované na ich území.   Riaditeľka potravinového programu EÚ pre Greenpeace Franziska Achterbergová v tejto súvislosti v správe pre médiá upozornila, že GM plodiny nemajú miesto v udržateľnom poľnohospodárstve.

 

"Je správne, že väčšina vlád a parlamentov krajín EÚ tieto plodiny odmietla. Teraz ale nastal čas pre všetky krajiny EÚ, aby mysleli aj mimo priestoru svojich hraníc. Vlády by mali brániť šíreniu GM plodín, škodlivých pre životné prostredie, kdekoľvek sa to dá, nielen v ich vlastnom dvore, aby tak prispeli k ochrane voľne žijúcich živočíchov a umožnili poľnohospodárom a spotrebiteľom žiť bez geneticky modifikovaných plodín," uviedla Achterbergová. Na Slovensku sa kukurica MON810 pestuje v Trnavskom a Košickom kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies