Greenpeace žiada Fica o podporu energeticko-klimatického balíčka EÚ

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 11:10 • 2 min
Greenpeace žiada Fica o podporu energeticko-klimatického balíčka EÚ

BRATISLAVA – Organizácia Greenpeace Slovensko dnes odovzdala na Úrade vlády SR otvorený list predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Riaditelia kancelárií mimovládnej organizácie z krajín Vyšehradskej štvorky žiadajú podporu cieľov v rámci energeticko-klimatického balíčka Európskej únie do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Rovnaký list Greenpeace doručila premiérom Poľska, Česka a Maďarska. S iniciatívou prichádza krátko predtým, ako sa v Bruseli stretnú hlavy štátov EÚ, aby diskutovali o tejto téme. Summit sa uskutoční 26. a 27. júna. Predchádzať mu bude stretnutie premiérov krajín V4 v Budapešti.

 

Greenpeace sa obáva, že stredoeurópske krajiny budú blokovať ambicióznejšie ciele hlavne z hľadiska vyššieho rozvoja obnoviteľných zdrojov, úspor energie a znižovania emisií skleníkových plynov. Je presvedčená, že EÚ potrebuje dosiahnuť dohodu o týchto dokumentoch najneskôr v októbri tohto roka a to najmä pre znepokojujúci vývoj dodávok energie z Ruska na Ukrajinu.

 

"Vyzývame vládu, aby sa energetickú bezpečnosť snažila riešiť nielen diverzifikáciou dodávok plynu a ropy, prípadne jadrového paliva, ale úsporami a cez obnoviteľné zdroje energie, pretože to sú jediné domáce zdroje," vysvetlil TASR Pavol Široký, koordinátor energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko.

 

Mimovládna organizácia premiérov v liste informuje o prieskume verejnej mienky, ktorý pre ňu realizovala medzinárodná agentúra Ipsos. Vyplýva z neho, že viac ako tri štvrtiny obyvateľov krajín V4 súhlasia s tým, že energie z obnoviteľných zdrojov môžu znížiť závislosť krajín od dovozu energií. Viac ako 85 percent obyvateľov krajín V4 potom podporuje záväzné klimaticko-energetické ciele EÚ.

 

"Závislosť Európy od dovozu energií stúpla zo 43 percent v roku 1995 na 53 percent v roku 2011," uvádza Greenpeace v liste. "V roku 2012 zaplatila Európa za dovoz energií 421 miliárd eur, čím sa z Európy prevádza obrovské bohatstvo niekoľkým prijímateľom v Rusku a na Blízkom východe," konštatuje.

 

Slovensko v rámci rokovaní o klimaticko-energetickom balíčku EÚ do roku 2030 podporuje iba záväzný cieľ na zníženie emisií skleníkových plynov. Problémy má so stanovením záväzného cieľa pre obnoviteľné zdroje energie a energetickú efektívnosť. Greenpeace sa obáva, že udržanie neekonomickej ťažby uhlia a jeho spaľovanie, ako aj vládou deklarovaný rozvoj jadrovej energetiky, spôsobí výrazné prebytky elektrickej energie v našej krajine.

 

Po spustení ďalších blokov v jadrovej elektrárni Mochovce bude Slovensko podľa Širokého musieť viac ako 20 percent elektriny predávať do zahraničia, pričom na trhu EÚ je jej výrazný prebytok. "Máme obavu, že tu bude tlak na to, aby sa predávala elektrina z týchto zdrojov, čo bude nutne viesť k obmedzovaniu výkonu obnoviteľných zdrojov a to nepovažujeme za správne," doplnil koordinátor energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona