Greenpeace zhodil z paraglajdu predmet na jadrový reaktor!

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 10:30 • 2 min
Greenpeace zhodil z paraglajdu predmet na jadrový reaktor!

ŠTOKHOLM - Nátlaková environmentálna organizácia Greenpeace dnes oznámila, že poslala paraglajdistu nad budovu jadrového reaktora v juhozápadnom Švédsku a ten na ňu zhodil z výšky predmet. Greenpeace tak chcel ukázať, aké prístupné a ľahko zasiahnuteľné sú takéto zariadenia.

slovakia

left justify in out

"Nový záťažový test ukázal, že švédske jadrové elektrárne sú prístupné a nechránené pred hrozbou zo vzduchu - či už nepriateľskou alebo náhodnou," uviedla šéfka Greenpeacu vo Švédsku Annika Jacobsonová, ktorú v správe citovala nemecká tlačová agentúra DPA.

Motorový paraglajdista zhodil predmet pripevnený k balónom na strechu jedného zo štyroch reaktorov jadrovej elektrárne Ringhals, kde sa nachádzajú štyri zo švédskych desiatich reaktorov.

Švédsky úrad na ochranu pred radiáciou informoval, že predmet nepredstavoval nebezpečenstvo pre budovu reaktora, ani pre fungovanie elektrárne. Úrad dodal, že incident nebol žiadnym prekvapením, keďže Greenpeace podnikol podobné akcie aj v iných krajinách.

Predstaviteľ miestnej polície uviedol, že vyšetrovanie sa najprv sústreďovalo na to, či predmet zhodený paraglajdistom nemohol ohroziť niekoho na zemi. Predmet vážil približne kilogram, ale policajt nevedel, z akej výšky bol zhodený.

Polícia vyslala na miesto v rámci pátrania vrtuľník, ale po paraglajdistovi nebolo ani stopy. Aktivisti z Greenpeace vlani v októbri narušili vonkajšie bezpečnostné oplotenie jadrovej elektrárne Ringhals a ďalšej v dedine Forsmark, severne od švédskej metropoly Štokholm. Ministerka životného prostredia Lena Eková potom zvolala stretnutia s prevádzkovateľmi oboch zariadení a vyzvala ich na posilnenie bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies