Greenpeace : Zastavenie aktivít Shellu pri Aljaške je výbornou správou

NETKY.SK • 28 September 2015, 14:50 • 2 min
Greenpeace : Zastavenie aktivít Shellu pri Aljaške je výbornou správou

BRATISLAVA - Správy o skončení prieskumných aktivít vo vodách pri pobreží arktickej Aljašky spoločnosťou Shell potešili aj slovenských environmentalistov.

slovakia

left justify in out

"Je to výborná správa. Ťažba ropy v Arktíde je veľmi nebezpečná a riskantná, pretože akýkoľvek únik v týchto ľadových vodách by bol katastrofou pre jedno z najčistejších, najvýnimočnejších a najkrajších miest na Zemi," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

 

Snahy ťažiť ropu v Arktíde kritizujú ochranári od roku 2012, Greenpeace vtedy spustil medzinárodnú kampaň za záchranu Arktídy, ktorá bežala aj na Slovensku. Celosvetovo ju podporilo vyše sedem miliónov ľudí. Environmentalisti dlhodobo upozorňovali na riziká úniku ropy, ktoré by priniesla ťažba. "Túto hrozbu jednoducho nemožno vylúčiť a havarijné plány ropných spoločností sú absolútne neprimerané," uviedla Ábelová. Ochranári teraz veria, že Shell odíde z oblasti úplne.

 

Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell oznámila, že zastavuje svoje prieskumné aktivity vo vodách pri pobreží Aljašky. Dôvodom je, že kľúčový prieskumný vrt v oblasti vykázal príliš nízky objem ropy a plynu, aby sa firme oplatilo pokračovať, informovali agentúry Reuters, DPA a Bloomberg. Obrat v plánoch Shellu znamená víťazstvo ekológov. Tí poukazovali na náročné podmienky v Arktíde a citlivý ekosystém, čo by mohlo zvýšiť riziko havárie s mimoriadne vážnymi dôsledkami na okolitú prírodu.

 

"Americký prezident Barack Obama by mal využiť túto príležitosť a v budúcnosti zakázať akúkoľvek ťažbu ropy v Arktíde. To je najlepší spôsob, ako vytvoriť pre Arktídu trvalú ochranu a postupne prejsť vo vodách pri pobreží Aljašky na čoraz väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie," reagoval riaditeľ Greenpeace International Kumi Naidoo. Snahy aktivistov majú preto pokračovať aj naďalej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona