Vo Vysokých Tatrách objavili nebezpečné chemikálie

NETKY.SK • 8 September 2015, 10:46 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách objavili nebezpečné chemikálie

BRATISLAVA - Organizácia Greenpeace objavila vo Vysokých Tatrách nebezpečné plnofluórované uhľovodíky známe aj ako fluórokarbóny (PFC), ktoré sa používajú pri výrobe outdoorového výstroja.

slovakia

left justify in out

Osem tímov Greenpeace skúmalo odľahlé pohoria a jazerá vo svete. Okrem slovenských Vysokých Tatier odobrali vzorky snehu a vody v Taliansku, Čile, Číne, Škandinávii, Turecku, Rusku a Švajčiarsku a nebezpečné chemikálie našli všade.

 

„Vo všetkých vzorkách snehu z miest, ktoré naše tímy navštívili, sme našli stopy PFC. Najvyššia koncentrácia bola vo vzorkách zo švajčiarskych Álp, z našich Vysokých Tatier (Žabia Bielovodská dolina) a z talianskych Apenín,“ hovorí koordinátorka kampane Detox outdoor Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.


PFC zaisťuje vodoodolnosť textílií aj obuvi, ktoré touto chemikáliou impregnujú. Do ovzdušia sa dostávajú jednak pri výrobe a likvidácii, ale aj počas bežného používania. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová, mikročiastky PFC sa uvoľňujú do ovzdušia zo šatstva napríklad trením pri chodení či behaní. Ak sa však raz tieto látky dostanú do prírody, veľmi pomaly sa rozkladajú, zostávajú v nej mnoho rokov a rozptyľujú sa do veľkých vzdialeností. Môžu znečistiť podzemné vody, šíria sa vzduchom, ohrozujú zvieratá a aj ľudské zdravie. Niektoré druhy narúšajú reprodukciu, zvyšujú tvorbu nádorov a ovplyvňujú hormonálnu sústavu.

 

Greenpeace chcela podľa Ábelovej ukázať, že PFC sa nachádzajú aj vo veľmi odľahlých miestach vysoko v horách.
Podľa Nikodemovej je iróniou, že práve outdoorové spoločnosti, ktoré na reklamu svojich produktov využívajú obrazy čistej prírody, vypúšťajú do životného prostredia nebezpečné látky. "Mali by prevziať zodpovednosť a začať presadzovať opatrenia za lepšie životné prostredie tým, že sa zaviažu a naozaj prestanú tieto látky používať,“ povedala. Dodala, že niektoré značky zamerané na výrobu outdoorového oblečenia, ako napríklad Puma a Adidas, už opatrenia na ich odstránenie schválili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies