Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. aug. 2022Milica
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
23.03.2017 10:22 Domov
Greenpeace: Väčšina potravín je po dátume trvanlivosti vyhovujúca
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.03.2017 10:22 Domov

Greenpeace: Väčšina potravín je po dátume trvanlivosti vyhovujúca



VIEDEŇ - V Rakúsku každoročne putuje do odpadu najmenej 760.000 ton potravín, keďže uplynul výrobcom stanovený dátum minimálnej trvanlivosti. Mnohé z nich sú však stále požívateľné, čo dokazujú predbežné výsledky štvormesačného testu ekologickej organizácie Greenpeace. Aj po 42 dňoch po lehote boli preverované vajíčka, syry, salámy, zákusky, tofu, jogurty a sójové jogurty úplne neškodné.


Greenpeace od januára tohto roka testuje trvanlivosť potravín a chce dokázať, že lehoty dátumu minimálnej trvanlivosti sú nastavené zbytočne skoro. Organizácia každé dva týždne nechá mikrobiologicky a senzoricky preskúmať vybrané potraviny. S výnimkou jednej vegánskej nátierky, ktorá bola už po 14 dňoch od dátumu minimálnej trvanlivosti nepožívateľná, sú všetky produkty aj po šiestich týždňoch vyhovujúce. Greenpeace zistil, že tento dátum bol reálne nastavený len u jediného produktu.

 

"Kto sa pozerá, ovoniava, ohmatáva a ochutnáva, môže ľahko zistiť, či je produkt ešte v poriadku," povedala hovorkyňa rakúskeho zastúpenia Greenpeace Hanna Simonsová. Dátum minimálnej trvanlivosti nemožno zamieňať za dátum spotreby. Podľa nej ide o záruku výrobcu, že daný neotvorený produkt si pri správnom skladovaní zachová svoje vlastnosti.

 

"Test sme vyskúšali aj na sebe a produkty šesť týždňov po dátume minimálnej trvanlivosti sme si pripravili v kancelárii. Mali sme omeletu, tsatsiki a jogurt s ovocím. Kolegom veľmi chutilo," dodala Simonsová.

 

Greenpeace žiada politikov, aby upravili nariadenia s ohľadom na reálne stanovenie dátumu minimálnej spotreby. Podľa organizácie je potrebné v Rakúsku do roka 2030 znížiť objem potravinárskeho odpadu aspoň o polovicu. V súčasnosti vyše tretinu tohto odpadu tvoria súkromné domácnosti.

 

Ak majú potraviny zostať dlho požívateľné, musia sa správne skladovať. Napríklad vajcia je najlepšie skladovať vo dverách chladničky, jogurt patrí podľa Simonsovej do strednej police, syru sa najlepšie darí v hornej polici alebo v boxe pre zeleninu. Kto sa namiesto dátumu minimálnej spotreby spoľahne na svoje zmysly, ušetrí aj peniaze. "Každá domácnosť ročne vyhodí potraviny v hodnote približne 300 eur," dodala Simonsová.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok