Greenpeace Slovensko chystá žalobu proti Európskej komisii

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 08:12 • 2 min
Greenpeace Slovensko chystá žalobu proti Európskej komisii

BRATISLAVA - Organizácia podnikne právne kroky voči Európskej komisii kvôli návrhu zaradiť fosílny plyn a jadrovú energiu do zoznamu udržateľných investícií Európskej únie.

slovakia

left justify in out

 

Riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková informovala, že organizácia Greenpeace Slovensko najprv predloží Európskej komisii formálnu žiadosť o interné preskúmanie. Ak by takýto návrh bol zamietnutý alebo skončil s negatívnym výsledkom, organizácia sa obráti so žalobou na  Európsky súdny dvor.

 

„Je ťažké nájsť slová, ktoré by dostatočne vyjadrili hlboké sklamanie z hlasovania veľkej skupiny našich europoslancov, ktorí sa zase raz postavili na stranu fosílneho priemyslu a podporili zaradenie fosílneho plynu a jadra medzi zelené investície. To všetko v čase, keď Slovensko čelí rozsiahlemu suchu a horúčavám a niektoré časti sú už nútené obmedzovať spotrebu vody. Na riešenie klimatickej krízy a problému vysokých cien energií potrebujeme investície do obnoviteľných zdrojov energie a do znižovania spotreby, nie investície do fosílneho plynu,” uviedla Juríková. 

 

img

 


Podľa stanoviska Klimatickej koalície je priradenie investícií do jadra a plynu k zelenej kategórii rozporuplným posolstvom pre Európu. „Na jednej strane hovoríme o tom, ze chceme byť uhlíkovo neutrálny kontinent, na strane druhej sa dejú takéto veci," skonštatovala v reakcii organizácia.

 

Dodala, že ak naozaj chceme dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a zlepšiť podmienky pre život na planéte, nemôžeme robiť takéto kroky. Naopak, je potrebné začať pracovať na energetickej efektívnosti a podpore obnoviteľných zdrojov energie. Vo svojom stanovisku skritizovala aj premiéra Eduarda Hegera. 

 

„Aktívna snaha slovenskej vlády podporiť tento návrh taxonómie na čele s premiérom Eduardom Hegerom je v priamom rozpore s jeho tvrdeniami o snahe chrániť klímu. Takéto kroky nechránia klímu ani bezpečnosť členských štátov a ich občanov," dodala koalícia.

 

img

 

Poslanci Európskeho parlamentu schválili tento týždeň zahrnutie zemného plynu a jadrovej energie na zoznam udržateľných ekonomických aktivít Európskej únie. Návrh na zamietnutie návrhu o zaradenie týchto zdrojov energií do taxonómie EÚ odmietli v pomere hlasov 328 proti a 278 za. Zaradenie plynu a jadra do jej plánov pre budovanie ekologickejšej budúcnosti navrhla Európska komisia.

 

Prečítajte si aj: Nemci sa boja energetickej chudoby. Olaf Scholz začal konať!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona