Greenpeace sa pokúsil zablokovať ruský tanker s ropou z Arktídy

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 14:01 • 2 min
Greenpeace sa pokúsil zablokovať ruský tanker s ropou z Arktídy

AMSTERDAM - Holandská polícia uviedla, že zadržala 31 aktivistov Greenpeace, ktorí sa dnes pokúsili zabrániť príjazdu ruského tankeru s prvou ropou z vrtu v Arktíde do prístavu Rotterdam.

slovakia

left justify in out

Tanker Michail Uľjanov priplával do holandského prístavu dnes ráno, citovala holandské médiá agentúra DPA. Aktivisti medzinárodného environmentálneho hnutia Greenpeace sa pokúsili zabrániť pristátiu tankeru, ktorý vezie náklad 550.000 barelov ropy, pri prístavnej hrádzi. Polícia však odtiahla ich loď Rainbow Warrior a blokádu zmarila.
     

Greenpeace vo vyhlásení uviedlo, že na proteste sa zúčastnilo asi 80 aktivistov. Časť z nich písala na príď tankera nápis "Žiadna ropa z Arktídy", zatiaľ čo ostatní pri prístavnej hrádzi bránili pristátiu tankera.
     

Ropná plošina Prirazlomnaja v Pečorskom mori patrí ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom. Greenpeace ju obviňuje, že nerešpektuje bezpečnostné štandardy, Moskva to však poprela. Ekosystém Arktídy je mimoriadne citlivý a veľké oblasti už boli vyhlásené za chránené zóny. 
     

V septembri Rusko zadržalo 28 aktivistov Greenpeace a dvoch žurnalistov po tom, ako zopár aktivistov vyšplhalo na plošinu v Pečorskom mori na protest proti jej ťažbe. Rusko vtedy odtiahlo aj ľadoborec Artic Sunrise registrovaný v Holandsku. Obvinenia voči všetkým 30 členom posádky následne v decembri zrušilo na základe amnestie, ktorú schválil ruský parlamentu.
     

"Arktická ropa predstavuje novú formu závislosti na ruských energetických gigantoch vo vlastníctve štátu práve v okamihu, kedy by sme sa mali od ich vplyvu oslobodiť,"  citovala DPA výkonného riaditeľa Greenpeace International Kumiho Naidooa. "Nemôžeme dúfať v nejakú etickú zahraničnú politiku, kým naše vláde zostávajú beznádejné závislé na spoločnostiach ako je BP, Shell či Gazprom," dodal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies