Greenpeace: Ropovod v Bratislave nebude prínosom, ale rizikom

NETKY.SK • 8 Október 2014, 15:53 • 2 min
Greenpeace: Ropovod v Bratislave nebude prínosom, ale rizikom

BRATISLAVA - Ropovod, o ktorého výstavbe v bratislavskej Petržalke uvažuje spoločnosť Transpetrol, nebude podľa organizácie Greenpeace Slovensko pre obyvateľov prínosom, ale rizikom.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa organizácie Miroslava Ábelová. Informáciu, že Transpetrol vybral konečnú trasu plánovaného ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) a tá povedie cez Petržalku, priniesli v utorok Hospodárske noviny. Podľa vyhlásenia Transpetrolu však definitívnu trasu ropovodu ešte nevybrali.

 

"Na to, ktorú trasu vyberú, sa čaká už roky, pritom všetci vieme, že ani jedna z tých, ktoré navrhujú, nie je v poriadku," píše sa vo vyhlásení organizácie. "Trasy, o ktorých sa hovorilo v súvislosti s projektom, môžu byť síce považované za lepšie ako tá, ktorá mala viesť cez Žitný ostrov, to však ešte neznamená, že nie sú v rozpore s ochranou životného prostredia." Podľa Greenpeace môže projekt spôsobiť vážne škody na okolitom životnom prostredí, vrátane vodných zdrojov v okolí Bratislavy. Navyše je podľa organizácie nekorektné, keď sa projekt pretláča napriek nesúhlasu obyvateľov aj mesta. "V zásade by možno bolo namieste konečne zvážiť, či tento projekt netreba zastaviť, a tým konať v záujme občanov a ich životného prostredia," píše sa vo vyhlásení. Organizácia kritizuje aj takzvaný karpatský variant projektu. "Model, ktorý by viedol cez Karpaty, považujeme za nie veľmi šťastný a zároveň si myslíme, že je nerealizovateľný, pretože na slovenskej strane by prechádzal viacerými chránenými územiami a na rakúskej strane národným parkom," uzatvára vyhlásenie. 

 

Projekt ropovodu BSP je spoločným projektom Transpetrolu a rakúskej OMV. Za účelom tohto projektu spoločnosti zriadili konzorcium Bratislava - Schwechat Pipeline, ktoré má na starosti prípravu projektu. V pôvodnej verzii z roku 2008 mal ropovod smerovať cez územie Žitného ostrova. Neskôr konzorcium BSP vypracovalo návrh 10 trás v takzvanom karpatskom alebo mestskom koridore. Pokiaľ mestský koridor vedie cez Bratislavu, karpatský mal smerovať cez Karpaty do rakúskej obce Marchegg. Ministerstvo hospodárstva argumentuje v prípade výstavby ropovodu príjmami z tranzitu ruskej ropy do Rakúska a tiež možnosťou reverzného toku v prípade, že Rusko obmedzí alebo zastaví dodávky ropy na Slovensko. Trasa číslo 10, ktorá je podľa vyjadrenia Transpetrolu považovaná za ekologicky aj ekonomicky najvýhodnejšiu, by mala viesť z Veľkého Bielu popod Dunaj. Následne cez areál Ekonomickej univerzity cez Dolnozemskú a Medveďovej k nemocnici na Antolskej a popri petržalskej čistiarni k hraničnému priechodu Jarovce-Kittsee. Podľa Transpetrolu však zatiaľ ide o teoretický a ilustračný model, ktorý sa môže meniť aj v rozsahu desiatok kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies