Greenpeace: Nová energetická politika nerieši energetickú bezpečnosť

NETKY.SK • 6 November 2014, 15:52 • 2 min
Greenpeace: Nová energetická politika nerieši energetickú bezpečnosť

BRATISLAVA - Nová energetická politika Slovenska, ktorú na stredajšom zasadnutí schválila vláda, nerieši problematiku našej energetickej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení organizácie Greenpeace Slovensko, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa organizácie Miroslava Ábelová. Podľa Greenpeace totiž nová stratégia nerieši našu závislosť od dovozu ropy, plynu a jadrového paliva z Ruska. Vláda tiež podľa organizácie nemá záujem o rozvoj výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Vláda podľa Greenpeace zvyšuje našu závislosť od dovozu jadrového paliva z Ruska presadzovaním absolútne nezmyselného projektu výstavby nových blokov elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. "Ako keby slovenskej vláde nestačila kauza predlžujúcej sa dostavby a neustáleho zvyšovania rozpočtu blokov 3 a 4 v Mochovciach. Nehovoriac o tom, že celý výkon Mochoviec bude musieť ísť na vývoz za dumpingové ceny," povedal koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký. "Vláda chce aj naďalej bezprecedentne podporovať ekonomicky neefektívny jadrový priemysel, pričom náklady naň koniec koncov aj tak zaplatia občania". Posilňovanie jadrovej energetiky je podľa Širokého zbytočné, keďže spotreba elektriny na Slovensku už 16 rokov prakticky nerastie. Takmer všetky prognózy spotreby energie z dielne štátu boli podľa neho výrazne nadhodnotené, s cieľom presvedčiť verejnosť, že potrebujeme nové veľké elektrárne. 

 

Organizácia tiež kritizuje nízke ciele štátu v oblasti využívania energie z obnoviteľných zdrojov. "Ciele novej energetickej politiky v oblasti obnoviteľných zdrojov sú v čase rozvoja týchto energií smiešne," povedal Široký. "Plán vlády dosiahnuť v roku 2030 iba 20 percent energie z obnoviteľných zdrojov je možné dosiahnuť iba obmedzovaním súčasného trendu a porušovaním voľného trhu s energiami". Podľa Širokého malo Slovensko v roku 2012 z obnoviteľných zdrojov asi 11 percent energie. Keby pokračoval trend z obdobia 2006 až 2012, v roku 2020 by podľa neho bolo okolo 16 percent energie z obnoviteľných zdrojov a v roku 2030 približne 24 až 26 percent. "Aj tieto neambiciózne čísla vláda ešte skresala," dodal Široký s tým, že optimálne by pre Slovensko bolo, aby do roku 2030 pochádzalo 45 percent spotrebovanej energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila novú energetickú politiku, ktorá nahradí politiku z roku 2008 a definuje hlavné ciele a priority energetického sektora do roku 2035 s výhľadom na rok 2050. Nová stratégia napríklad počíta s výstavbou nových blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie má do roku 2030 dosiahnuť 20 percent, pričom sa štát chce zamerať predovšetkým na biomasu a na využívanie malých vodných elektrární . Pri dodávkach ropy, plynu a jadrového paliva naďalej počítame s Ruskom ako s primárnym zdrojom. Stratégia tiež počíta s výstavbou spoločných plynovodov s Poľskom a Maďarskom a výstavbou ropovodu z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies