Greenpeace mal opäť zistiť nebezpečné látky v odpadových vodách Fortischemu

NETKY.SK • 1 August 2017, 16:45 • 2 min
Greenpeace mal opäť zistiť nebezpečné látky v odpadových vodách Fortischemu

NOVÁKY - Vo vzorkách odpadových vôd, ktoré vypúšťa chemická spoločnosť do rieky Nitra v Novákoch, mali výsledky kontroly opätovne potvrdiť prítomnosť viacerých nebezpečných látok.

slovakia

left justify in out

Niektoré z nich majú prekračovať zákonné limity. Tvrdí to mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko, ktorej zamestnanci realizovali odber vzoriek, tie vyhodnocovalo akreditované laboratórium. Mimovládna organizácia realizovala po júni 2016 druhý odber vo februári tohto roka počas 24 hodín. Tentoraz však išlo o odber ôsmich bodových vzoriek, ktoré boli analyzované v akreditovanom laboratóriu samostatne. Dôvodom bolo zistiť koncentrácie látok v rôznych časových intervaloch.

 

V odpadových vodách mala organizácia zistiť prítomnosť viacerých nebezpečných látok, ktorých koncentrácie presahujú zákonom stanovené limity. Jedno z najväčších rizík podľa nej predstavuje ortuť, ktorá mala mať až v šiestich vzorkách viacnásobne vyššiu koncentráciu ako množstvo stanovené Nariadením vlády SR. "Ortuť patrí medzi ťažké kovy, ktoré sú pre živý organizmus škodlivé i v tom najmenšom množstve a je zaradená do zoznamu prioritných nebezpečných látok. Je zarážajúce, že aj napriek tomu nemá spoločnosť Fortischem v povolení na vypúšťanie odpadových vôd pre túto látku stanovený limit," tvrdí Greenpeace Slovensko.

 

Vzorky tiež mali podľa neho vysoký obsah benzénu, ktorých hodnota imisného limitu bola podľa Nariadenia vlády SR prekročená vo všetkých vzorkách. Environmentalisti mali zaznamenať aj široké spektrum a relatívne vysoké množstvo prchavých organických látok, pričom významnú časť mali tvoriť halogénové prchavé organické zlúčeniny, ktoré sa vyznačujú toxickými vlastnosťami a niektoré z nich sú karcinogénne. Aj teraz mali zistiť prítomnosť vinylchloridu vo vysokých koncentráciách.

 

Envirorezort sľúbil prísnejšie kontroly odpadových vôd

 

"Nie je akceptovateľné, že aj pri druhom meraní sme v odpadových vodách zaznamenali prítomnosť nebezpečných látok, z ktorých viaceré svojím množstvom prekračujú zákonom stanovené limity. Naše výsledky opäť dokazujú, že kontrolný systém je nefunkčný a jeho výsledkom je vypúšťanie nebezpečných látok do životného prostredia," povedala Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

 

Tohtoročnými odbermi Greenpeace Slovensko nadviazal na svoje odbery v júni 2016 a ministerskú kontrolu, ktorú štát realizoval po zverejnení minuloročných výsledkov. "Environmentalisti zaznamenali pri minuloročných júnových odberoch prítomnosť nebezpečných chemikálií vo vysokých koncentráciách, napríklad vinylchloridu či benzénu. Výsledky ministerskej kontroly boli údajne v poriadku," skonštatovala Kohutková.

 

Porušenie ustanovenia vodného zákona spoločnosťou Fortischem pri vypúšťaní odpadových vôd nenašla na základe výsledkov kontroly z decembra 2016 a februára tohto roka Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Konala na základe podnetu, ktorý jej doručili 13. decembra 2016. Kontrola bola zameraná na nakladanie s odpadovými vodami, na účinnosť a prevádzku čistiarne odpadových vôd a na dodržiavanie stanovených podmienok pre vypúšťanie odpadových vôd do rieky Nitra.

 

"Vo všetkých spomínaných oblastiach boli dodržané zákonné podmienky, pričom nebolo zistené prekročenie limitnej hodnoty v žiadnom parametri stanovenom pre odpadové vody. Odobraté vzorky vody vyhodnocovalo akreditované laboratórium," uviedla pred časom v reakcii na vyjadrenia Greenpeace manažérka pre komunikáciu Fortischemu Anna Vojteková.

 

Spoločnosť podľa nej robí opatrenia, ktoré vedú k tomu, aby jej výroba čo najmenej zaťažovala životné prostredie. "Pracujeme s technológiami, ktoré sú v súlade s požiadavkami legislatívy. Na modernizáciu výrobných zariadení a technológií vynakladáme nemalé finančné prostriedky. Investujeme do zariadení, ktoré slúžia na zachytávanie emisií, na monitoring a prispievame aj na ďalšie opatrenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť prevádzkovaných zariadení," skonštatovala.

 

Od roku 2012 do roku 2015 sa firme podľa Vojtekovej podarilo vplyvom investícií znížiť množstvo emisií do ovzdušia a vôd o 45 %, pričom na opatrenia spojené s ochranou vôd vynaložila sumu vo výške viac ako tri milióny eur. Vojteková zároveň poukázala na to, že vypúšťanie odpadových vôd v pravidelných intervaloch monitoruje nielen spoločnosť, ale i štátne inštitúcie, pričom vzorky odoberá a vyhodnocuje nezávislé laboratórium. Kvalitu vôd podľa nej sleduje i správca vodného toku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies