Greenpeace: Industriálne poľnohospodárstvo treba nahradiť ekologickým

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 11:54 • 2 min
Greenpeace: Industriálne poľnohospodárstvo treba nahradiť ekologickým

BRATISLAVA – Organizácia Greenpeace Slovensko by chcela, aby sa na Slovensku začalo namiesto industriálneho poľnohospodárstva podporovať ekologické. Industriálne je totiž nefungujúcim a neudržateľným systémom, pričom sa u nás používa alarmujúce množstvo pesticídov, ktoré majú negatívny vplyv i na ľudské zdravie, povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave koordinátorka kampane Jedlo pre život Greenpeace-u Katarína Nikodemová.

slovakia

left justify in out

Pesticídy sú prioritne určené na to, aby zabíjali škodcov či buriny, poznamenala. „Majú nežiaduce zdravotné účinky nielen na iné organizmy, ako sú napríklad včely, ale aj na ľudí,“ vysvetlila s tým, že existuje celý zoznam ochorení, ktoré sa s pesticídmi spájajú. Greenpeace dnes preto spustila webovú stránku www.jedloprezivot.sk, na ktorej sa nachádza množstvo predsavzatí či potrebných informácií, časom pribudnú i blogy.


Pesticídom sú primárne vystavení poľnohospodári, ktorí s nimi pracujú. Ohrozené sú však aj ich rodiny, tehotné ženy, deti dojčené materským mliekom či batoľatá. „Do istej miery sme im však vystavení všetci, cez vzduch, prach v domácnostiach, vodu či potravu,“ upozornila Nikodemová. Zvyšky pesticídov na Slovensku podľa jej slov obsahuje takmer 60 percent jedál. Najčastejšie sú v šalátoch, listovej zelenine, uhorkách, paprike, paradajkách, ale aj v jablkách, hrozne, jahodách či v broskyniach. „Dostávajú sa k nám však aj cez ryby či mliečne výrobky a vajcia,“ dodala.


Podľa organizácie je jediným dlhodobo udržateľným riešením práve ekologické poľnohospodárstvo, pretože produkcia zdravého jedla je v súlade s prírodou. Navyše znižovanie spotreby pesticídov je celoeurópskym trendom, pripomenula koordinátorka kampane Jedlo pre život. Ako pokračovala, Európska komisia vydala v roku 2009 smernicu, v ktorej štáty vyzvala, aby ich spotrebu znižovali. „Akčný plán, ktorý sa u nás tomu venuje, žiadne takéto opatrenia neobsahuje,“ doplnila. Greenpeace cestu vidí i v zákaze škodlivých pesticídov či vo finančnej podpore farmárov, ktorí by prešli na ekologický spôsob.


Ako Nikodemovú doplnil lekár Miroslav Šuta, ktorý je zároveň konzultantom v oblasti ekologických a zdravotných rizík, s pesticídmi sa nestretávame len na poli, ale aj v obchode, v okolí železničných tratí, na golfových a iných ihriskách, v parkoch a dokonca aj v školách. „Sú to akoby chemické zbrane zabíjajúce iné organizmy, o ktorých sa ľudia rozhodnú, že im škodia,“ povedal novinárom. Môžu spôsobovať rôzne typy rakoviny, choroby nervového systému, poruchy imunity, narušenie funkcie hormónov, cukrovku, Parkinsonovu chorobu či srdcovocievne ochorenia, ako je infarkt či mŕtvica. Pesticídy sú podľa jeho slov dedičstvom posledných rokov, pretože pred druhou svetovou vojnou boli všetci farmári ekologickí.


Práve ekologickí farmári vidia cestu v úplnom prevrátení celého systému, ktorý u nás funguje. „Systém je u nás úplne zvrátený a postavený opačne. Keď chcete pestovať čisto, musíte vyplniť množstvo papierov, neustále vypĺňať nejaké tabuľky,“ vysvetlil ekofarmár Marián Šataník. Problémom je aj byrokracia, „máme pocit, že biofarmárstvo je u nás nastavené len pre veľkých producentov.“ Manželia Šataníkovci, ktorí vlastnia rodinnú farmu Šataník, sú preto za zrušenie akýchkoľvek dotácií na ekologické farmárstvo, pretože deformujú trh. „Musí tu existovať rovnaká konkurencieschopnosť,“ dodal.


Ekofarmári sa na svojej farme nesnažia so škodcami bojovať, pretože ekosystém je nastavený tak, že keď ho chvíľu necháme, poradí si sám. „Základom je nebojovať, treba sa spoľahnúť na prírodu, ona vie, čo má robiť. Rastliny vyrastú samé a nepotrebujú k tomu žiadne pesticídy,“ nadviazala na neho Ivana Šataník. Snažia sa preto pôdu kultivovať. „Všetko naše úsilie je zamerane na to, aby bola dobrá pôda. Žijú v nej dobré baktérie a aj prirodzení škodcovia,“ povedala na záver s tým, že tam existuje
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona