Greenpeace apeluje na liečenie závislosti od pesticídov, varuje pred dôsledkami na ľudské zdravie

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:55 • 2 min
Greenpeace apeluje na liečenie závislosti od pesticídov, varuje pred dôsledkami na ľudské zdravie

BRATISLAVA - Sedem krokov na vyradenie pesticídov z poľnohospodárstva a na postupný prechod na ekologické farmárstvo predstavila dnes environmentálna organizácia Greenpeace Slovensko. Priemyselné poľnohospodárstvo a intenzívne používanie chemických prostriedkov na ochranu rastlín totiž podľa organizácie znečisťuje vodu, pôdu a ohrozuje biodiverzitu aj ľudské zdravie.

slovakia

left justify in out

Koordinátorka kampane Greenpeace s názvom Jedlo pre život Katarína Nikodemová prirovnala používanie pesticídov k závislosti, ktorú treba začať liečiť. „Plodiny bežne ošetrujeme viacerými postrekmi niekoľkokrát v priebehu vegetačného obdobia. Výsledkom je, že zvyšky pesticídov sú úplne všade - v ekosystémoch aj v potravinách," povedala Nikodemová s tým, že pesticídy je potrebné nahradiť nechemickými prostriedkami proti škodcom, ktoré už máme k dispozícii.


Podľa Greenpeace používanie pesticídov v poľnohospodárstve možno nahradiť výberom odolných odrôd, striedaním plodín alebo používaním biologických mechanizmov ochrany proti škodcom. Je nutné plne uplatňovať smernicu o udržateľnom používaní pesticídov, ktorá obmedzuje používanie týchto chemických látok. Dôležité je aj prehodnotenie kontrolných mechanizmov posudzovania rizík pesticídov na ľudské zdravie a na životné prostredie.


Ďalším krokom je posilnenie politickej a finančnej podpory pre prechod na ekologické poľnohospodárstvo. "Výskum financovaný z verejných prostriedkov by sa mal zamerať na ekologické postupy a šľachtenie rastlín by sa malo orientovať na potreby eko-pestovateľov," píše vo vyhlásení Greenpeace. Piaty krok zahŕňa zrušenie dotácií pre priemyselné poľnohospodárstvo a podpora ekologických metód hospodárenia. Potrebný je i zákaz pesticídov, ktoré škodia včelám, sú karcinogénne, mutagénne a toxické pre reprodukciu alebo narúšajú fungovanie hormonálneho systému. Posledným krokom je zavedenie opatrení v daňovej oblasti, ktoré by odrádzali od používania pesticídov a podporovali prechod na postupy ekologického hospodárenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona