Grécky súd nariadil vydanie Alexandra Vinnika obvineného z prania špinavých peňazí cez Bitcoiny

NETKY.SK • 15 Júl 2018, 16:00 • 2 min
Grécky súd nariadil vydanie Alexandra Vinnika obvineného z prania špinavých peňazí cez Bitcoiny

ATÉNY – Grécky súd rozhodol o vydaní údajného bývalého prevádzkovateľa kryptoburzy BTC-e Alexandra Vinnika do Francúzska. Informáciu priniesla grécka CNN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tridsaťdeväťročný ruský občan Vinnik, tiež známy ako "Mr. Bitcoin", bol americkými orgánmi minulý rok obvinený z podvodu a prania špinavých peňazí, do ktorého mali byť zapojené aj Bitcoiny v hodnote štyri miliardy dolárov.

 

img

Alexander Vinnik (v strede) známy aj ako Mr.Bitcoin

 

Vinnikov grécky právnik Ilias Spyrliadis ruskej tlačovej agentúre TASS potvrdil, že súd vyhovel žiadosti Francúzska o vydanie Vinnika. Spyrliadis však zároveň dodal, že sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá na gréckom Najvyššom súde.

 

Samotný Vinnik napadol rozhodnutie gréckeho súdu o vydaní do Francúzska a poprel obvinenia francúzskych orgánov, ktoré na neho vydali medzinárodný zatykač. Údajný majiteľ burzy BTC-e je obvinený z toho, že v rokoch 2016 až 2018 podviedol viac ako 100 ľudí v šiestich francúzskych mestách. Vinnik však tvrdí, že on iba vykonával transakcie elektronických peňazí cez svoju platformu, ktoré považoval za legitímne osobné transakcie.

 

img

 

Vinnikov právnik Spyrliadis pre ruskú BBC uviedol, že vydanie jeho mandanta do Francúzska by viedlo k ďalšiemu vydaniu do USA, keďže Spojené štáty ho nemôžu inak dostať kvôli zablokovaniu vydávacieho procesu.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí 13.júla komentovalo tieto udalosti a obvinilo grécke orgány, že pokračujú v komplikovaní vzťahov s Ruskom. Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že žiadosť Ruska o vydanie Vinnika mala byť uprednostnená pred žiadosťou Francúzska, pričom je zrejmé, že Rusko nemôže nechať tieto kroky bez odpovede.

 

img

 

Vinnik bol zatknutý gréckou políciou ešte 25.júla 2017 na základe uznesenia Ministerstva spravodlivosti USA. Stalo sa tak po uzavretí veľkej kryptoburzy BTC-e, ktorej údajným vlastníkom má byť práve Vinnik.

 

Vinnik verejne vyhlásil svoju nevinu v septembri 2017 a poprel aj akúkoľvek účasť na hackerskom útoku burzy Mt. Gox, ku ktorej došlo vo februári 2011. Skupina bezpečnostných Bitcoin expertov totiž tvrdí, Vinnik sa mal priamo podielať na tomto incidente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies