Grécky premiér zrekonštruoval vládu, vracia sa do nej Venizélos

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 08:15 • 2 min
Grécky premiér zrekonštruoval vládu, vracia sa do nej Venizélos

ATÉNY - Grécky premiér Antónis Samáras uskutočnil v pondelok rekonštrukciu vlády. Jej súčasťou je aj vymenovanie nového ministra zahraničných vecí, ktorým sa stane Evángelos Venizélos.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatšesťročný politik v rokoch 2011 až 2012 zastával dôležitý post ministra financií v čase, keď krajina vyjednala medzinárodnú pôžičku od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tá Grécko uchránila pred krachom, medzi bežnými obyvateľmi je však nepopulárna pre rozsiahle úsporné opatrenia, ktoré sú súčasťou podmienok na jej čerpanie. Venizélos bude okrem ministerskej stoličky zastávať aj kreslo vicepremiéra.

Rekonštrukciu si vynútil odchod socialistickej strany Demokratická ľavica (DIMAR), ktorá sa k tomu odhodlala minulý týždeň pre spor ohľadom zrušenia verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice ERT. V Samárasovej koalícii sa nachádza ešte jeho strana Nová demokracia (DM) a Venizélosove Panhelénske socialistické hnutie (PASOK). Obe strany majú spolu 153 mandátov, teda tesnú väčšinu v 300 člennom parlamente a môžu tak teoreticky naďalej vládnuť aj sami. 

Grécky súd tento týždeň rozhodol, že verejnoprávny rozhlas a televízia ERT môže pokračovať vo vysielaní. Zrušil tak minulotýždňové prekvapivé nariadenie vlády, ktoré rozhodlo o zatvorení inštitúcie. Rozhodnutie prišlo v čase krízových rokovaní Samarása s koaličnými partnermi, ktorých nahnevalo, že premiér s nimi zatvorenie ERT nekonzultoval. Tento krok pritom vyvolal v celej krajine masové protesty. Napriek rozhodnutiu súdu ERT zatiaľ nevysiela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona