Grécky premiér Tsipras oznámil zmeny vo vláde po straníckej revolte

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 10:15 • 2 min
Grécky premiér Tsipras oznámil zmeny vo vláde po straníckej revolte

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras odvolal dnes z funkcií členov svojho vládneho kabinetu, ktorí hlasovali proti reformám požadovaným medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalší program finančnej pomoci. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Tsiprasa oslabila revolta v jeho ľavicovej strane Syriza, v dôsledku ktorej sa musel tento týždeň v parlamente pri schvaľovaní reformného balíka spoliehať na opozíciu.


Zmeny vo vláde oznámila dnes večer Tsiprasova kancelária. K odvolaným patria minister energetiky a životného prostredia Panagiotis Lafazanis a námestník ministra sociálnych vecí Dimitris Stratulis, ktorí sú považovaní za lídrov ľavého krídla premiérovej strany. Odmietali ďalšie úsporné opatrenia a privatizáciu a podporujú výstup Grécka z eurozóny, napísala agentúra DPA. Odvolaných ministrov a ďalších predstaviteľov rezortov podľa nej nahradia blízki spolupracovníci a dôverníci premiéra.


Dôležité ministerstvo energetiky a životného prostredia, ktoré musí realizovať početné privatizácie, prevezme Tsiprasov spolupracovník Panos Skurletis, doterajší minister práce. Rezort práce bude viesť doterajší minister pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos. Novým námestníkom ministra financií bude daňový expert a odborár Trifon Alexiadis, ktorý nahradí Nadiu Valavaniovú po jej demisii pred parlamentným hlasovaním.


Ministrom financií ostáva Euklidis Tsakalotos, ktorý do funkcie nastúpil 6. júla po rezignácii kontroverzného Janisa Varufakisa. Na svojom poste zostáva aj minister zahraničných vecí Nikos Kotzias.


Pri schvaľovaní úsporného programu v noci zo stredy na štvrtok hlasovalo v parlamente proti 32 poslancov Syrizy. Ďalších šesť poslancov strany sa hlasovania zdržalo a jeden na sa hlasovanie nedostavil.


Tsipras následne svojim spolupracovníkom povedal, že chce naďalej viesť krajinu s menšinovou vládou, ktorá sa môže opierať o 123 z 300 poslancov s tichým súhlasom opozície. Prvou prioritou je teraz nový úsporný a záchranný program. Po jeho zaistení by sa mohli na jeseň konať predčasné voľby, ozýva sa z vládnych kruhov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona