Grécky premiér trvá na tom, že nedovolí škrty v dôchodkoch

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 09:29 • 2 min
Grécky premiér trvá na tom, že nedovolí škrty v dôchodkoch

ATÉNY - Dohoda o ďalšej pomoci pre Grécko nesmie obsahovať škrty v dôchodkoch.

slovakia

left justify in out

Grécky premiér Alexis Tsipras to uviedol v pondelok s tým, že dohoda by radšej mala riešiť dlhodobé problémy krajiny s financovaním a mala by obsahovať „odvážny“ investičný program. Grécko uviazlo v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi - Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Atény odmietajú, aby bolo súčasťou akejkoľvek dohody znižovanie dôchodkov či miezd.

 

Minister financií Janis Varoufakis zároveň v pondelok uviedol, že Grécko navrhuje použitie núdzových finančných prostriedkov EÚ na uhradenie splatných gréckych štátnych dlhopisov, ktoré má v držbe Európska centrálna banka (ECB). Podľa jeho slov je to spôsob ako prekonať finančné problémy Atén. Podľa Varoufakisa by mal Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) splatiť záväzky Grécka voči ECB a následne by Grécko v dlhodobom horizonte, po dohode s veriteľmi, splácalo záväzky voči ESM.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona