Grécky premiér Samaras prišiel s ponukou predčasných všeobecných volieb

NETKY.SK • 21 December 2014, 22:09 • 2 min
Grécky premiér Samaras prišiel s ponukou predčasných všeobecných volieb

ATÉNY - Predčasné všeobecné voľby v Grécku by sa mohli uskutočniť koncom budúceho roka, ak súčasný zákonodarný zbor dokáže zvoliť nového prezidenta a ak sa dovŕšia vyjednávania s veriteľmi krajiny ohľadom záchranného plánu. Uviedol to dnes grécky premiér Antonis Samaras, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Samaras v televíznom príhovore ďalej zdôraznil, že krajina má povinnosť dotiahnuť do konca rozhovory s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF), na základe čoho bude môcť Grécko rozviazať dohodu o finančnej pomoci. Poslancov vyzval, aby "poslúchli hlas svojho svedomia, národných záujmov, ako aj zdravého rozumu".

 

Samaras je podľa vlastných slov ochotný rozšíriť svoju vládnu konzervatívno-stredoľavú koalíciu o ďalších proeurópskych poslancov, ak poslanci zvolia za novú hlavu štátu vládneho kandidáta Stavrosa Dimasa. Prvé kolo hlasovania, ktoré sa konalo v stredu, ukázalo, že parlament nie je schopný nájsť požadovanú väčšinu hlasov.

 

Ak 300-členný zákonodarný zbor nezvolí prezidenta ani v treťom kole 29. decembra, všeobecné voľby sa budú musieť uskutočniť už vo februári. Dimas v prvom kole získal 160 hlasov, pričom na víťazstvo v prvom alebo druhom kole je potrebných 200 hlasov. Hranica zvolenia v treťom kole je však znížená na 180 hlasov, dopĺňa Reuters.

 

Dnešné prekvapujúce Samarasovo vyhlásenie prišlo dva dni pred druhým kolom hlasovania o novom prezidentovi. Mandát súčasného parlamentu sa skončí v júni 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies