Grécky parlament zvolil Pavlópoulosa za nového prezidenta

NETKY.SK • 18 Február 2015, 21:11 • 2 min
Grécky parlament zvolil Pavlópoulosa za nového prezidenta

ATÉNY - Grécky parlament v stredu zvolil nového prezidenta, ktorým sa stane konzervatívny poslanec a exminister vnútra Prokópis Pavlópoulos.

slovakia

left justify in out

Na post ho v utorok nominoval premiér Aléxis Tsípras. Nominant získal potrebný súhlas 180 poslancov. Vo funkcii nahradí 85-ročného Karolosa Papouliasa, ktorého obdobie sa končí v marci.

 

Nominácia 65-ročného Pavlópoulosa bola prekvapením, keďže všeobecne sa očakávala kandidatúra komisára EÚ pre imigráciu Dimítrisa Avramópoulosa. To by ľavicovej Tsíprasovej vláde umožnilo vyslať vlastného kandidáta do Bruselu. Prezident, ktorý sa volí na päťročné funkčné obdobie, má v Grécku obmedzené právomoci a funkcia je viac-menej ceremoniálna. Neschopnosť parlamentu zvoliť prezidenta v decembri viedla ku konaniu predčasných parlamentných volieb. Zvíťazila v nich Tsíprasova strana SYRIZA, ktorá odmieta podmienky medzinárodnej finančnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies