Grécky parlament začne voliť nového prezidenta

NETKY.SK • 17 December 2014, 08:26 • 2 min
Grécky parlament začne voliť nového prezidenta

ATÉNY - Grécky parlament v stredu začne hlasovať v trojkolovej voľbe prezidenta, ktorá sa koná dva mesiace pred pôvodne očakávaným termínom.

slovakia

left justify in out

Koalícia premiéra Antónisa Samarása iba minulý týždeň oznámila meno svojho kandidáta, ktorým je bývalý komisár EÚ pre životné prostredie Stavros Dímas. V prípade úspechu nahradí Károlosa Papoúliasa stojaceho na čele krajiny od marca 2005. Výsledok je zatiaľ neistý, keďže kandidát musí v 300-člennom parlamente získať najmenej 180 hlasov, zatiaľ čo Samarásova koalícia disponuje iba 155 kreslami. Posledné kolo hlasovania je naplánované na 29. decembra. Prípadný neúspech by znamenal predčasné parlamentné voľby, ako stanovuje grécka ústava. V prieskumoch preferencií pritom vedie opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá odmieta úsporné opatrenia spojené s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci. Premiér Samarás minulý štvrtok varoval, že predčasné voľby "ľudia nechcú, trhy sa ich boja a mohli by mať pre krajinu katastrofálne dôsledky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies