Grécky parlament schválil vyplatenie vianočných prémií dôchodcom

NETKY.SK • 16 December 2016, 08:52 • 2 min
Grécky parlament schválil vyplatenie vianočných prémií dôchodcom

ATÉNY - Grécki poslanci dnes schválili vyplatenie kontroverzných vianočných príplatkov dôchodcom s nízkymi príjmami.

slovakia

left justify in out

Ohlásenie tohto zámeru premiérom Alexisom Tsiprasom pritom spôsobilo, že veritelia z eurozóny zastavili implementáciu dohody o znížení dlhovej záťaže krajiny.

 

Ministri financií eurozóny sa len minulý týždeň dohodli na zmiernení dlhu Grécka. Dohoda by do roku 2060 mala znížiť verejný dlh krajiny o 20 percentuálnych bodov. Pár dní na to ale Tsipras bez diskusií s veriteľmi oznámil, že grécka vláda rozdelí dôchodcom s nízkymi príjmami pred Vianocami celkovo 617 miliónov eur.

 

Veritelia z eurozóny na to v stredu (14.12.) zastavili realizáciu dohody o zmiernení dlhu. Ako uviedol hovorca Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), medzinárodní veritelia musia najskôr zanalyzovať dôsledky jednorazového výdavku.

 

Grécky premiér ale trvá na tom, že nerobí nič, čo by bolo v rozpore s podmienkami tretieho záchranného programu, nakoľko Grécko tento rok prekročí cieľ v oblasti primárneho prebytku. Jednorazový príspevok by mali dostať dôchodcovia, ktorí majú mesačne menej ako 850 eur.

 

Za príspevok, ktorý Atény plánujú vyplatiť dôchodcom na budúci týždeň, hlasovalo 195 poslancov. Ďalších 59 poslancov sa hlasovania zdržalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies