Grécky parlament schválil rozpočet na rok 2016

NETKY.SK • 6 December 2015, 08:22 • 2 min
Grécky parlament schválil rozpočet na rok 2016

ATÉNY - Grécky parlament schválil v noci nadnes rozpočet na rok 2016, ktorý počíta s rozsiahlymi škrtmi štátnych výdavkov a so zvýšením daňového zaťaženia.

slovakia

left justify in out

Návrh nového rozpočtu prešiel v 300-člennom parlamente v pomere 153 ku 145 hlasov, pričom dvaja poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili, informovala agentúra Reuters.


"Tento rozpočet je ťažkou úlohou pre vládu, ktorá chce zanechať trvalú stopu v oblasti sociálnej spravodlivosti," obhajoval predložený návrh grécky ľavicový premiér Alexis Tsipras.


Zdôraznil, že grécky rozpočet prvýkrát po piatich rokoch počíta so zvyšovaním výdavkov na zdravotníctvo, sociálny systém a vytváranie pracovných miest. Tsipras pripustil, že nárast je iba veľmi mierny, a to v rámci možností, aké poskytujú podmienky dohody s medzinárodnými veriteľmi.


Hlasovanie napokon prebehlo striktne po straníckej línií.


V prebiehajúcom roku počíta grécke ministerstvo financií už so stagnáciou namiesto očakávanej recesie. Pôvodne ministerstvo prognózovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesne o 1,3 %. Ukázalo sa však, že ekonomika je stabilnejšia, než sa predpokladalo. Prvé plody tiež priniesli už zrealizované reformy.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies