Grécky parlament schválil reformy požadované medzinárodnými veriteľmi

NETKY.SK • 16 December 2015, 07:39 • 2 min
Grécky parlament schválil reformy požadované medzinárodnými veriteľmi

ATÉNY - Grécky parlament v utorok schválil zákon o ekonomických reformách, ktoré sú podmienkou poskytnutia miliardového záchranného balíčka zo strany medzinárodných veriteľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa súhlasila s prijatím zmien v platových tabuľkách štátnych zamestnancov a s otvorením trhu pre banky, ktoré sa takto budú môcť zbaviť nevýkonných korporátnych úverov a splniť podmienky na prijatie novej finančnej injekcie.


Zákon obsahuje aj opatrenia umožňujúce získať peniaze z európskych štrukturálnych fondov a zavádza niektoré zdravotnícke reformy.


Príslušné inštitúcie eurozóny a Medzinárodný menový fond by mali dnes vydať oficiálne stanovisko o splnení podmienok zo strany Atén. Koalícia Tsiprasovej ľavicovej strany Syriza a nacionalistickej strany Nezávislí Gréci má v 300-člennom parlamente iba tesnú väčšinu troch hlasov. Všetci 153 poslanci koalície hlasovali za vládny zákon.


S cieľom uchrániť úvery pre malé podniky a bežných bankových klientov pred takzvanými supími fondmi vláda túto časť reformy predbežne odsunula - s prísľubom zregulovať sektor do 15. februára.


Atény zároveň predložili prvotný návrh dôchodkovej reformy, ktorú pozorovatelia označujú za najťažšiu politickú úlohu pre premiéra Tsiprasa. Ten zostal v úrade po septembrových voľbách, pričom jeho verejný mandát znel: implementovať záchranný balíček, avšak zmierniť dopady na sociálne slabšie vrstvy.


Po piatich rokoch úsporných opatrení sa teraz vláda rozhodla zvýšiť dôchodkové odvody namiesto ďalšieho znižovania dôchodkov. Veritelia sa však obávajú, že tento krok bude mať negatívny dopad na zamestnanosť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies