Grécky parlament schválil presun niektorých firiem do privatizačného fondu

NETKY.SK • 28 September 2016, 09:28 • 2 min
Grécky parlament schválil presun niektorých firiem do privatizačného fondu

ATÉNY - Napriek protestom obyvateľstva grécky parlament v utorok (27.9.) podporil požiadavky veriteľov a schválil presun niektorých kľúčových štátnych firiem pod kontrolu nového privatizačného fondu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Poslanci schválili návrh zákona pomerom hlasov 152 za a 141 proti a splnili tak požiadavku, bez ktorej by medzinárodní veritelia neuvoľnili Grécku ďalšiu splátku pôžičky vo výške 2,8 miliardy eur z tretieho záchranného balíka. Rozhodnutie parlamentu znamená, že na nasledujúce roky sa najmä štátne energetické a vodárenské spoločnosti dostanú pod kontrolu spomínaného fondu. V päťčlennej dozornej rade fondu budú mať Gréci tri kreslá a zástupcovia veriteľov dve, jedným z nich ale bude aj kreslo predsedu.

 

Pred hlasovaním sa v uliciach Atén zišli stovky protestujúcich, väčšinou z dotknutých spoločností. "Nabudúce predáte aj Akropolu," kričali pred budovou parlamentu. Podľa jedného z protestujúcich Jorgosa Siniorisa sa poslanci dopúšťajú zločinu, pretože sa vzdávajú kontroly nad firmami, ktoré zabezpečujú základné služby pre obyvateľstvo. Zároveň prisľúbil ďalšie protestné akcie, ako aj žaloby.

 

Nový fond okrem energetického podniku PPC prevezme podľa denníka Kathimerini kontrolu aj nad aténskou a solúnskou vodárenskou a kanalizačnou spoločnosťou a napríklad aj nad štátnym prevádzkovateľom aténskeho metra Attico Metro. Podľa veriteľov sústredenie aktív do jedného fondu urýchli proces privatizácie, a tým aj znižovanie dlhu. Ten patrí k najvyšším na svete, pričom tento rok by mal vzrásť nad 180 % hrubého domáceho produktu. To je úroveň, ktorú Medzinárodný menový fond považuje za dlhodobo neudržateľnú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona