Grécky parlament schválil posledné časti úspornej legislatívy

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 18:55 • 2 min
Grécky parlament schválil posledné časti úspornej legislatívy

ATÉNY - Grécky parlament dnes schválil posledné časti legislatívy, ktorá je podmienkou pre uvoľnenie ďalšej splátky zo záchranného úveru. Poslanci tak ukončili dva mesiace hádok a búrlivých debát o nepopulárnych opatreniach, ktoré majú ozdraviť verejné financie a naštartovať grécku ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Parlament na poslednom zasadaní pred letnými prázdninami odsúhlasil nový daňový zákon a definitívnu podobu kontroverzného "programu mobility". Týka sa 12.500 štátnych zamestnancov, najmä učiteľov a mestských úradníkov, ktorých v priebehu roka buď prídu o prácu, alebo ich preložia.

Schválenie tohto programu otvára Grécku cestu k vyplateniu 5,8 milióna eur zo záchranného úveru. Prvú časť z peňazí by Atény mohli dostať už v pondelok 29. júla. Krajinu držia nad vodou iba peniaze od veriteľov a už v auguste vyprší splatnosť jej dlhopisov za 2,2 miliardy eur.

Grécko od samého začiatku, teda od roku 2010, zaostáva v plnení podmienok oboch záchranných úverov a veriteľom dochádza trpezlivosť. No na druhej strane, úsporné opatrenia, ktoré majú za cieľ zredukovať zadlženosť krajiny na udržateľnú úroveň, priniesli zároveň obrovskú nezamestnanosť a chudobu, preto narážajú na búrlivý odpor verejnosti. Všetko pritom nasvedčuje, že Grécko nebude ani na konci roka 2014, po vyčerpaní celých 240 miliárd eur z oboch záchranných úverov, schopné vrátiť sa na finančné trhy. Atény tak pravdepodobne budú potrebovať ďalšiu pomoc, a na oplátku budú musieť hľadať nové spôsoby, ako ušetriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies