Grécky parlament schválil návrh legislatívy o splácaní nedoplatkov na daniach

NETKY.SK • 25 Október 2014, 14:11 • 2 min
Grécky parlament schválil návrh legislatívy o splácaní nedoplatkov na daniach

ATÉNY - Grécky parlament v piatok (24.10.) neskoro večer schválil návrh legislatívy, ktorá umožní Grékom rozložiť si splácanie nedoplatkov na daniach a odvodoch na viac ako osem rokov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Poslanci podporili vládnu schému na vyrovnanie nedoplatkov na daniach a odvodoch do dôchodkových a sociálnych fondov, ktoré nahromadili firmy aj domácnosti v dôsledku tvrdých úsporných opatrení.
      

Kým podľa doterajších pravidiel museli Gréci uhradiť tieto nedoplatky v 48 splátkach, po novom si dlžníci môžu nedoplatky nižšie ako 15.000 eur rozložiť na 100 splátok. Pri restoch nad 15.000 eur majú dlžníci povolených paradoxne menej, a to maximálne 72 splátok. Tento vládny návrh vzácne podporila aj opozícia.
      

Grékov napriek obrovskej nezamestnanosti a tvrdému zoškrtaniu platov ubíjajú aj rôzne dodatočné dane, ktoré majú vláde pomôcť ozdraviť verejné financie a znížiť zadlženie krajiny. Grécko sa totiž v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o dva záchranné úvery.
      

Podľa gréckeho ministerstva financií za deväť mesiacov tohto roka zaevidovali grécke úrady nové nedoplatky na daniach a platbách do fondov vo výške 9,7 miliardy eur. Táto suma odráža, aké problémy majú Gréci pod tlakom úsporných opatrení s platením daní a odvodov. Celková výška nedoplatkov, teda aj vrátane starších dlhov, dosiahla približne 90 miliárd eur, ale časť z tejto sumy považuje ministerstvo financií za "nedobytnú".
      

Grécka vláda dúfa, že koncom tohto roka sa krajine podarí vystúpiť zo záchranného programu. A verí tiež, že grécka ekonomika sa po šiestich rokoch recesie konečne odrazila od dna a tento rok vykáže rast, aj keď len veľmi mierny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona