Grécky parlament nezvolil prezidenta ani v druhom kole

NETKY.SK • 23 December 2014, 14:33 • 2 min
Grécky parlament nezvolil prezidenta ani v druhom kole

ATÉNY - Grécky parlament v utorok opäť nedokázal zvoliť nového prezidenta, za ktorého kandiduje ako jediný bývalý eurokomisár Stavros Dímas.

slovakia

left justify in out

Voľba tak bude pokračovať tretím kolom naplánovaným na 29. decembra. Nominanta premiéra Antónisa Samarása tentoraz v 300-člennom pléne podporilo 168 poslancov, rovnako ako v prvom kole, ktoré sa uskutočnilo minulú stredu, si však zvolenie vyžadovalo zisk dvojtretinovej väčšiny. V treťom kole sa hranica znižuje na 180 hlasov. Dvojica vládnych strán (Nová demokracia, Panhelénske socialistické hnutie) disponuje 155 kreslami a prípadný neúspech by mal za následok predčasné parlamentné voľby, ktoré by sa podľa ústavy museli uskutočniť najneskôr začiatkom februára.

 

Novú hlavu štátu parlament volí dva mesiace pred pôvodne očakávaným termínom. Dímas má vystriedať dosluhujúceho prezidenta Károlosa Papoúliasa pôsobiaceho vo funkcii od marca 2005. Jeho nezvolenie a následné rozpustenie parlamentu by mohlo vyniesť k moci opozičnú Koalíciu radikálnej ľavice, ktorá odmieta úsporné opatrenia spojené s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies