Grécky parlament bude hlasovať o stíhaní exministra financií

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 08:45 • 2 min
Grécky parlament bude hlasovať o stíhaní exministra financií

ATÉNY - Grécky parlament by mal v utorok vysloviť súhlas so začatím trestného stíhania exministra financií Gíorgiosa Papakonstantínoua, ktorý údajne z neslávne známeho zoznamu gréckeho majiteľov účtov vo švajčiarskych bankách nechal odstrániť mená svojich troch príbuzných.

slovakia

left justify in out

Za pokus o falšovanie verejnej listiny a porušenie povinností mu hrozí trest odňatia slobody v maximálnej výške desať rokov. Začatie stíhania už odporučil aj príslušný parlamentný výbor, ktorý sa záležitosťou zaoberal.

Grécka prokuratúra začala minulý rok podrobne preverovať takzvaný Lagardovej zoznam, na ktorom sa nachádzajú mená Grékov majúcich kontá s miliónmi eur vo Švajčiarsku. Prokuratúra tieto osoby podozrieva z daňových únikov. Zoznam stoviek mien, ktorý prokuratúra zaslala do parlamentu, poskytli Grécku francúzske úrady na dvakrát. Francúzi zoznam Grékom dali už v roku 2010, vtedajšia vláda však vôbec nekonala. Vznikli dokonca podozrenia, že niektoré mená mohli zo zoznamu vyškrtnúť, preto Paríž požiadali o jeho opätovné zaslanie. 

Lagardovej zoznam dostal meno podľa súčasnej šéfky Medzinárodného menového fondu Christiny Lagardovej, ktorá pred tým pôsobila vo Francúzsku ako ministerka financií. Na zozname sa nachádzajú mená asi 2000 gréckych majiteľov účtov v ženevskej banke HSBC. Na švajčiarskych kontách majú ukrytých asi 1,5 miliardy eur, pričom tieto financie môžu pochádzať z daňových únikov. Kauza vyvoláva negatívne reakcie zo strany gréckej populácie, ktorá trpí tvrdými úspornými opatreniami s cieľom zabrániť bankrotu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona