Grécky návrh zákona o zhabaní nehnuteľnosti je príliš ochranársky

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 16:01 • 2 min
Grécky návrh zákona o zhabaní nehnuteľnosti je príliš ochranársky

ATÉNY - Grécky návrh zákona o ochrane obyvateľov s nízkymi príjmami pred zhabaním nehnuteľnosti je príliš ochranársky a prekračuje bežné normy. Upozornila Európska centrálna banka (ECB). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Grécke ministerstvo hospodárstva požiadalo ECB, aby posúdila návrh legislatívy, ktorá má ochrániť ľudí s nízkymi príjmami a zabrániť, aby prišli o strechu nad hlavou. Súvisí to so sľubmi vládnej strany Syriza, že sa popasuje s tzv. humanitárnou krízou.

 

Návrh počíta s ochranou "základného bývania", to znamená nehnuteľnosti v hodnote do 300.000 eur v prípade, že ročný príjem majiteľov nepresahuje 50.000 eur. Stanovuje aj hornú hranicu celkovej hodnoty majetku dlžníkov na 500.000 eur, pričom hodnota bankových vkladov a ďalších aktív nesmie byť vyššia ako 30.000 eur.

 

To sú oveľa všeobecnejšie podmienky ako pri predchádzajúcom zákone o konfiškácii nehnuteľnosti, ktorého platnosť vlani vypršala.

 

Ten bránil zhabaniu nehnuteľnosti v hodnote do 200.000 eur, pri príjme maximálne 35.000 eur ročne a celkovej hodnote majetku maximálne 270.000 eur.

 

Podľa ECB takáto podoba zákona chráni nielen najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov, ale aj tých, ktorí na tom nie sú až tak zle. To môže mať za následok, že aj dlžníci, ktorí zatiaľ splácajú hypotéky, sa dostanú do "ochranného pásma" a môžu prestať plniť svoje záväzky voči bankám, alebo výrazne znížia svoje splátky. Výsledkom bude zhoršenie "platobnej kultúry", čo negatívne ovplyvní budúce úvery. Navyše, takáto široká ochrana primárnych nehnuteľností ešte viac skomplikuje situáciu gréckym bankám, ktoré zápasia s nesplácanými hypotékami.

 

Objem zlých úverov v portfóliu gréckych bánk dosiahol na konci 3. kvartálu minulého roka 34,2 %, pričom v rovnakom období 2013 bol na úrovni 31,9 %. Novšie údaje nie sú známe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies