Grécky návrh musí byť vierohodný, odkázal Dijsselbloem

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 14:36 • 2 min
Grécky návrh musí byť vierohodný, odkázal Dijsselbloem

BRUSEL - Akýkoľvek návrh, ktorý dnes Grécko predloží veriteľom, musí byť vierohodný.

slovakia

left justify in out

 Vyhlásil to Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, pred začiatkom mimoriadneho summitu o Grécku. Dodal, že pred zasadaním Euroskupiny sa najprv stretne s novým gréckym ministrom financií Euklidom Tsakalotosom. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
     

"Potrebujeme si najskôr vypočuť gréckou vládu ... Zistiť, ako chcú dospieť k dohode," povedal Dijsselbloem a upozornil, že dnešné rokovania budú obzvlášť ťažké. Euroskupina nemôže totiž akceptovať výsledok, ktorý poškodí jej dôveryhodnosť - a to je aj základné kritérium akejkoľvek dohody s Gréckom.
     

Dohoda musí byť podľa Dijsselbloema presvedčivá a vierohodná, a to ako z pohľadu budúcnosti Grécka, tak eurozóny ako celku.
     

Veritelia totiž požadujú od Atén, aby prijali také reformy a úsporné opatrenia, ktoré pomôžu krajine postaviť sa na vlastné nohy a fungovať aj bez pomoci zvonka. Grécka vláda však odmieta pristúpiť na  akúkoľvek dohodu, v ktorej nebude zahrnutá aj reštrukturalizácia gréckeho dlhu.
     

Grécky premiér Alexis Tsipras už pricestoval do Bruselu. Je to jeho posledná šanca presvedčiť partnerov v eurozóne, aby opäť podali záchrannú ruku Grécku a pomohli mu udržať sa v menovom bloku.
     

Najzadlženejší európsky štát je totiž tak blízko k odchodu z eurozóny ako nikdy doteraz. Gréckym bankám dochádzajú peniaze a veriteľom z eurozóny na čele s Nemeckom zase trpezlivosť. Grécky premiér totiž na nedeľu 5. júla vypísal referendum, v ktorom voliči odmietli podmienky záchranného balíka, a namiesto toho požiadal o nový, v poradí už tretí úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).
     

Európski politici označili grécke referendum za hlasovanie o členstve v eurozóne napriek tomu, že Tsipras tvrdí, že Grécko chce a môže zostať jej členom. Jeden z politikov, ktorý nechcel byť menovaný, povedal, že dnes má Tsipras poslednú šancu na dohodu.
     

No aj v prípade, že sa nedohodnú, mal by byť odchod Grécka z eurozóny skôr postupný ako náhly a chaotický proces. Európske štáty sa budú snažiť zmierniť humanitárnu krízu v Grécku počas tranzitného obdobia.
     

V každom prípade, na ťahu je síce Grécko, ale tromfy v rukách držia nemecká kancelárka Angela Merkelová a ostatní európski lídri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies