Grécky minister financií vyzval veriteľov, aby do 1. mája dokončili revíziu

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 14:00 • 2 min
Grécky minister financií vyzval veriteľov, aby do 1. mája dokončili revíziu

ATÉNY - Grécky minister financií Euclid Tsakalotos dnes vyzval medzinárodných veriteľov, aby do 1. mája dokončili previerku reformných opatrení a uzavreli zdĺhavú diskusiu o škrtoch vo výdavkoch na dôchodky. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nezhody medzi veriteľmi z Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ) o dodatočných reformných krokoch, ktoré musí Grécko zaviesť, aby v roku 2018 dosiahlo plánované fiškálne ciele, brzdia dokončenie prvej revízie plnenia podmienok tretieho úveru. Atény však naliehavo potrebujú odstrániť túto prekážku, aby si otvorili cestu k rokovaniam o zmiernení dlhovej záťaže.

 

Tsakalotos v rozhovore pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že pre Atény je čas veľmi dôležitý, ak sa chcú dostať z bludného kruhu.

 

Tímy inšpektorov MMF a EÚ začiatkom tohto roka odštartovali prvú revíziu plnenia podmienok tretieho záchranného programu pre Grécko, ale v polovici februára sa "zasekli" na dôchodkovej reforme.

 

Krajiny eurozóny a MMF majú rozdielny názor na rozsah ďalších gréckych reforiem. Bez dohody medzi veriteľmi však ministri financií z eurozóny nemôžu schváliť uvoľnenie ďalšej splátky z finančnej pomoci Grécku.

 

"Nemôžeme donekonečna pokračovať v debate o dôchodkovej reforme," vyhlásil Tsakalotos a pripomenul, že dôchodky sú súčasťou siete sociálneho zabezpečenia. Požiadavky MMF na ďalšie zníženie dôchodkov označil za "veľmi prekvapujúce" a poukázal na vyšší výber z daní v Grécku a miernejší ako očakávaný pokles gréckej ekonomiky v minulom roku.

 

Minister financií minulý týždeň vyhlásil, že Atény od prvého záchranného balíka v roku 2010 znížili 11-krát dôchodky a už ich nemôžu ďalej škrtať.

 

"Nevidím tiež žiadny dôvod, prečo by sme sa nemali vrátiť k veľmi zdravému hospodárskemu rastu o viac ako 3 %," dodal na otázku novín ohľadne vplyvu utečeneckej krízy a spomaľovania globálnej ekonomiky na hospodársky rast grécka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies