Grécky minister financií tvrdí, že krajina už má dosť peňazí

NETKY.SK • 8 Február 2014, 13:07 • 2 min
Grécky minister financií tvrdí, že krajina už má dosť peňazí

FRANKFURT NAD MOHANOM/ATÉNY - Podľa Jannis Sturnarasa už Grécko nepotrebuje tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Grécky minister financií Jannis Sturnaras vyjadril presvedčenie, že Grécko nepotrebuje tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci. Pre dnešné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol: "Peňazí máme dosť. Náš primárny rozpočtový prebytok je oveľa vyšší, než sa očakávalo." Sturnaras dodal, že zatiaľ nemôže uviesť presne číslo prebytku, ale bude to veľké prekvapenie. "Keď som údaj počul po prvý raz, nemohol som tomu uveriť."

V údaji o takzvanom primárnom rozpočtovom prebytku sa ešte nezohľadňujú splátky úrokov z gréckych úverov.

Koncom januára grécky premiér Antonis Samaras uviedol, že vlani dosiahla jeho vláda primárny rozpočtový prebytok asi jednu miliardu eur.

Príčiny krízy v krajine sa podarilo odstrániť, lebo aj grécka platobná bilancia vyznela vlani v prospech Atén. Prvýkrát za 40 rokov znovu dosiahla prebytok.

Členovia eurozóny by však Grécku teraz pomohli tým, keby mu predĺžili lehotu na splatenie úverov, ktoré dostalo na prekonanie hlbokej finančnej a ekonomickej krízy. Taký krok by pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu uvoľnil napätie v krajine. Ináč by sa mohlo podľa premiéra stať, že by sa v nich presadili radikálne sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies