Grécky minister financií popiera hanlivé gesto namierené proti Nemecku

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 15:12 • 2 min
Grécky minister financií popiera hanlivé gesto namierené proti Nemecku

BERLÍN - Grécky minister financií Jánis Varoufákis popiera pravosť medializovaného videozáznamu, na ktorom adresuje Nemecku hanlivé gesto s vystretým prostredníkom, a tvrdí, že zábery pochádzajúce z roku 2013 boli dodatočne upravené.

slovakia

left justify in out

Nahrávka s v nedeľu večer objavila v programe jednej z nemeckých televízií, kde Varoufákis vystúpil ako hosť v politickej debate. Minister na záberoch nakrútených v Chorvátsku hovorí po anglicky, že Grécko "by malo jednoducho vyhlásiť bankrot... a ukázať Nemecku prostredník". Nemeckému televíznemu moderátorovi Güntherovi Jauchovi neskôr povedal, že "video bolo upravené" a takéto gesto nikdy neurobil. Jauchova produkčná spoločnosť sa v pondelok pre agentúru AP vyjadrila, že zábery preveruje, zatiaľ však nenašla žiadny dôkaz toho, že boli upravované.

 

 

Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. Grécka vláda sa minulý utorok prostredníctvom svojho veľvyslanca v Berlíne oficiálne posťažovala na nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho za urážku Varoufákisa, ktorého údajne po rokovaní Euroskupiny označil za "šialene naivného". Schäuble to v rozhovore pre agentúru Reuters poprel ako "nezmysel".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies