Grécky kraj Stredné Macedónsko uvažuje o vyhlásení stavu ohrozenia

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 13:16 • 2 min
Grécky kraj Stredné Macedónsko uvažuje o vyhlásení stavu ohrozenia

ATÉNY - Najvyšší predstaviteľ gréckeho kraja Stredné Macedónsko dnes požiadal o vyhlásenie stavu ohrozenia pre oblasť okolo hraničného priechodu Idomeni, kde kvôli hraničným obmedzeniam pozdĺž trasy do západnej Európy zostávajú uviaznuté tisícky migrantov.

slovakia

left justify in out

Píšu o tom svetové tlačové agentúry.

 

Krajský predseda Apostolos Tzitzikostas uviedol, že v Idomeni sa v súčasnosti nachádza uviaznutých 13.000-14.000 ľudí a ďalej na juhu ďalších 5000 v utečeneckých táboroch. Ich situáciu opísal ako "veľkú humanitárnu krízu". Tzitzikostas hovoril pre grécku rozhlasovú stanicu Skai priamo z Idomeni.

 

Susedná Macedónska republika povolila v uplynulých dňoch prekročiť svoje štátne hranice len nepatrnému množstvu utečencov zo Sýrie a z Iraku. Odvolala sa pri tom na podobné reštrikcie, ktoré prijali krajiny ležiace severnejšie na migračnej trase.

 

Tzitzikostas dnes takisto vyzval Európsku úniu, aby "proti tým krajinám, ktoré uzatvárajú hranice, prísne zakročila" - či už by to boli členovia Európskej únie, alebo kandidátske štáty.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk tento týždeň v macedónskom hlavnom meste Skopje po stretnutí s tamojším prezidentom Gjorgjem Ivanovom vyhlásil, že Európska únia si kladie za cieľ pomôcť Macedónsku bojujúcemu s migračnou krízou - na to je však potrebná koordinovaná a jednotná migračná politika.

 

Ivanov upozornil, že sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa pokúšajú vstúpiť na macedónske územie s falošnými cestovnými dokumentmi alebo s použitím násilia, čo neohrozuje iba národnú bezpečnosť, ale aj stabilitu celého regiónu. Macedónska republika sa podľa neho nemieni zaradiť medzi štáty budujúce utečenecké tábory, je však s Gréckom na riešení migračnej krízy pripravené spolupracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies