Grécky bankový sektor by sa mal rekapitalizovať do konca roka

NETKY.SK • 5 August 2015, 19:21 • 2 min
Grécky bankový sektor by sa mal rekapitalizovať do konca roka

ATÉNY - Grécko a jeho medzinárodní veritelia chcú, aby sa banky v krajine rekapitalizovali do konca roka. Dnes to uviedol grécky minister financií Euklid Tsakalotos. To by znamenalo, že finančné inštitúty budú rekapitalizované skôr, než nadobudne platnosť smernica Európskej únie (EÚ) o tom, že na záchrane bánk sa musia podieľať aj veľkí sporitelia. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tsakalotos povedal, že Atény aj veritelia majú rovnaký názor na rýchlosť rekapitalizácie bánk. "Diskutovali sme o rekapitalizácii gréckych bánk. Veritelia rovnako ako my chcú, aby sa proces uzavrel už do konca tohto roka," uviedol Tsakalotos pred novinármi potom, čo sa stretol s predstaviteľmi EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF).
     

EÚ odhaduje, že grécky bankový sektor bude potrebovať 10 miliárd eur až 25 miliárd eur. Presná suma bude jasná po výsledkoch záťažových testov a preskúmaní kvality aktív inštitútov.
     

Z účtov v gréckych bankách tento rok odišli miliardy eur. Dôvodom bol strach sporiteľov z toho, že krajina bude musieť nakoniec opustiť eurozónu, ak sa nedohodne s veriteľmi. Atény koncom júna zaviedli kapitálové kontroly, aby zastavili odlev peňazí z bánk.
     

Akcie gréckych bánk kótovaných na burze od pondelkového (3. 8.) opätovného otvorenia akciového trhu, ktorý bol zatvorený 5 týždňov, prudko oslabujú. Index bankového sektora sa od pondelka prepadol o 63 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona