Grécky akciový trh dnes ožil

NETKY.SK • 6 August 2015, 11:19 • 2 min
Grécky akciový trh dnes ožil

ATÉNY - Grécky akciový trh dnes ožil a po troch dňoch poklesu konečne vzrástol. Dokonca aj akcie niektorých gréckych bánk, ktoré od začiatku týždňa stratili viac ako 63 % zo svojej hodnoty, sa odrazili od dna. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ale akciový index celého bankového sektora v Grécku naďalej klesá a dnes sa jeho hodnota znížila o 3,6 %. Na príčine je najmä pokračujúci pád akcií dvoch bánk - Alpha Bank, ktorej akcie dnes stratili ďalších 26,8 % zo svojej hodnoty a Piraeus Bank (-16,7 %).

 

Na druhej strane akcie Eurobank dnes vzrástli o 7,7 % a akcie gréckej Národnej banky (National Bank) sa zvýšili o 9,5 %.

 

Grécky akciový index, na ktorom sa akcie bankového sektora podieľajú zhruba 20 %, dnes počas ranného obchodovania rástol, ale neskôr o časť ziskov prišiel a momentálne je o 0,2 % vyšší ako v predchádzajúci deň.

 

Experti predpovedajú, že vývoj na gréckom akciovom trhu bude naďalej nestály, a to najmä v prípade gréckych bánk. Tie totiž naliehavo potrebujú rekapitalizáciu po tom, ako Gréci v uplynulých mesiacoch doslova vyplienili svoje bankové účty. Snažili sa vybrať z nich čo najviac peňazí pre obavy, že po vystúpení Grécka z eurozóny a návratu k drachme sa hodnota ich vkladov výrazne zníži. Banky drží nad vodou len núdzová likvidita od centrálnej banky.

 

Vláda v Aténach aj medzinárodní veritelia sa zhodujú v názore, že grécke banky je potrebné rekapitalizovať ešte do konca tohto roka. To je ale skôr, ako začne platiť smernica Európskej únie (EÚ) o tom, že na záchrane bánk sa musia podieľať aj veľkí sporitelia.

 

EÚ odhaduje, že grécky bankový sektor bude potrebovať 10 miliárd eur až 25 miliárd eur. Presná suma bude jasná po výsledkoch záťažových testov a preskúmaní kvality aktív inštitútov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona