Grécku hrozí, že v najbližších týždňoch zbankrotuje množstvo firiem

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 06:32 • 2 min
Grécku hrozí, že v najbližších týždňoch zbankrotuje množstvo firiem

ATÉNY - Grécku hrozí, že v najbližších týždňoch zbankrotuje množstvo podnikov. Dôvodom sú obmedzenia na transfer peňazí do zahraničia, ktoré napriek otvoreniu bánk a zmierneniu obmedzení trvajú aj naďalej, uviedol šéf Aténskej obchodnej komory Konstantinos Michalos. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V liste ministerstvu financií Michalos upozornil, že v dôsledku spomínaných obmedzení grécke firmy, ktoré sú závislé od zahraničných dodávateľov, nie sú schopné platiť účty. To vytvára "obrovské problémy" vo viacerých sektoroch.

 

"Musíme vás upozorniť, že veľký počet gréckych podnikov je len krôčik od toho, aby ukončili svoju činnosť," uviedol Michalos v liste ministerstvu financií. Ako dodal, ak kapitálové kontroly zostanú v platnosti do polovice augusta, firmy začnú krachovať. Ministerstvo na list zatiaľ nereagovalo.

 

Po minulotýždňovej dohode so zahraničnými veriteľmi, na základe ktorej Európska centrálna banka (ECB) zvýšila objem núdzových úverov pre grécke banky, sa bankové domy v Grécku od pondelka 20. júla otvorili. Zároveň sa mierne spružnili obmedzenia, ktoré vláda zaviedla 29. júna. Výber hotovosti z bankomatov síce zostal obmedzený, no namiesto každodenného limitu 60 eur si ľudia môžu vybrať za týždeň naraz 420 eur. Okrem toho sa Grékom sprístupnili aj bezpečnostné schránky.

 

No zatiaľ čo otvorenie pobočiek bánk a úpravy v rámci obmedzení bežní ľudia privítali, list šéfa Aténskej obchodnej komory pre ministerstvo financií signalizuje, že firmy ukončením takzvaných bankových prázdnin veľa nezískali.

 

Ako príklad uviedol veľkú potravinársku spoločnosť, ktorá požiadala o schválenie prevodu 650.000 eur pre zahraničného dodávateľa za dovoz tovaru. Príslušný výbor schválil transakciu len na úrovni 9000 eur. "To už nie je ani smiešne," varoval Michalos. "Firma nebude schopná prevádzky, pričom ide o jedného z najväčších hráčov v sektore na gréckom trhu," dodal s tým, že je otázne, ako v situácii, keď nebude podnik schopný vyrábať, bude zamestnávať ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona